Search
Close this search box.

USUSRET FESTIVALU Predstavljen je program „Zlatnih žica Slavonije – Požega 2024.“

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Požege svakako je tamburaški festival Zlatne žice Slavonije“. Ove godine obilježava se 55 godina od prvog izdanja požeškog festivala, s nekoliko novina koje će dočekati goste od 6. do 8. rujna u Požegi.

Ovogodišnji program festivala, u organizaciji Grada Požege, najavili su zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, umjetnički direktor festivala Saša Botički, voditelj folklornog programa Nikola Kramar, te direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Na prethodna dva festivala vidjeli smo da je koncepcija dobro pogođena, interes je porastao i što se tiče izvođača i autora. Ostali smo na toj koncepciji u nadi da je festival onakav kakav naši građani, ali i svi koji vole i promiču tamburašku glazbu, osjećaju da bi trebao biti.

Grad Požega stoji i iza ovog festivala organizacijski i financijski. Nadamo se da će uz trud svih članova organizacijskog odbora privući one koji vole tamburašku glazbu i lijepe događaje. Pozivam sugrađane i stanovnike cijele Slavonije, te sve one koji vole tamburašku glazbu i na srcu im je, da podrže festival svojim dolaskom. Mi ćemo se potruditi da sve bude onako kako treba biti, a na vama je da uživate.“, poručio je gradonačelnik Glavić.

Glazbeni dio festivala najavio je umjetnički direktor Saša Botički.

Ovogodišnji festival je ostao trodnevna manifestacija. Novost je da u petak, nakon nastupa folklornih skupina, imamo polufinalnu tamburašku večer, na kojoj će se predstaviti 17 izvođača i drugoplasirani s festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu. Drago nam je da smo vratili polufinalnu večer za mlade pjevače i tamburaške sastave, te one koji još nisu izgradili karijeru, a najbolji izvođač s ove večeri će nastupiti u nedjelju na završnoj večeri.“, najavio je Botički. Popis polufinalista možete pogledati OVDJE.

Nakon polufinalne večeri u petak očekuje nas koncert Gazda, presjek trideset godina njihove karijere kroz mnogobrojne hitove i pjesme, od kojih su mnoge i izvedene na požeškom festivalu.

Subota će započeti autorskom večeri Veljka Valentina Škorvage, čovjeka koji je dao veliki doprinos festivalu i glazbi u Požegi. Više od dvadeset njegovih pjesama će izvesti mnogobrojni solisti, uz pratnju tamburaškog orkestra kojim će on osobno dirigirati. Večer će se nastaviti koncertom Slavonskih lola, te koncertom Petra Graše.

Treća i završna večer, tradicionalno, je večer novih pjesama. Započinjemo ju susretom tamburaških orkestara „Tambura nas spaja“, na kojoj će se predstaviti orkestri iz Slovenije i Austrije, te orkestar Ljetnog tamburaškog kampa iz Pleternice.

Za večer novih pjesama prijavljeno je oko 70 pjesama, od kojih je odabrano 20 tradicionalnih i pop tamburaških pjevača i sastava. Uz njih će nastupiti pobjednik polufinalne večeri, pobjednik festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu, te vjerojatno jedan izvođač uz pozivnicu.“, rekao je Saša Botički. Popis izvođača finalne večeri možete pogledati OVDJE.

Planiran je izravan televizijski i radio prijenos na HRT-u, a detaljniji program festivala bit će predstavljen na konferenciji za medije krajem kolovoza, najavio je Botički, te dodao kako će slavljenički koncert povodom 55 godina od prvog požeškog festivala biti 6. listopada u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Folklorni dio programa u petak najavio je voditelj folklornog programa Nikola Kramar.

Petak je postao jednako atraktivan dan kao što su subota i nedjelja. Ove godine započinjemo tradicionalno defileom konjskih zaprega ulicama grada, nakon čega slijedi svečani mimohod sudionika festivala. U programu „Folklorna baština Zlatne doline“ nastupit će lokalna kulturno-umjetničkih društava, dok u drugom dijelu programa „Folklorni motivi“ nastupaju folklorni ansambli iz Hrvatske, te jedan ansambl iz Mađarske ili Sjeverne Makedonije. Tradicionalno će se održati i izbor za Najgizdaviju Šokicu.“, najavio je Kramar.

Direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda najavila je jednu od najpoznatijih i najdugovječnijih  gastro manifestacija u Požegi, požešku Fišijadu, koja će se održati prvog dana festivala, u petak 6. rujna, u parku kraj Orljave.

Uz Fišijadu, zadovoljstvo mi je najaviti i dječje glazbeno natjecanje „Zlatni mikron“, koje će se ove godine po treći put održati u sklopu festivala, a pobjedničke izvedbe biti predstavljene i na glavnoj pozornici na Trgu Svetog Trojstva, prije početka služenog koncertnog programa.

Tijekom sva tri dana festivala u šetališnoj zoni održat će se „Festivalski sajam“ na kojemu će svoje proizvode predstaviti OPG-ovi, obrti, udruge, svi oni koji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Podsjetila bih i na projekt „Uredimo svoju Požegu“ za koji će natječaj biti otvoren tijekom ljetnih mjeseci.

Upravo su festivalski dani najbolja prilika da Požežani pokažu koliko se ponose svojim gradom, koliko znaju uživati u onome što imaju, a gostima koliko ih srdačno očekuju i nude samo ono najbolje.“, zaključila je direktorica turističke zajednice.

Predstavljanje programa uveličale su članice Folklornog ansambla Požege, te Tamburaški sastav Astal.

Izvor: Press „Zlatne žice Slavonije”

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu