Search
Close this search box.

UZ DAN BRANITELJA GRADA POŽEGE Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Trgu 123. brigade te na stadionu u Vidovcima

U sklopu obilježavanja Dana  branitelja Grada Požege 13. lipnja, održane su dvije svečanosti-položeni su vijenci i zapaljene svijeće u sjećanje na poginule hrvatske branitelje ispred spomen-obilježja na Trgu 123. brigade, te na stadionu u Vidovcima. Vijence su u Požegi položili predstavnici obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, izaslanstva 63. „A“ samostalne bojne ZNG, Ministarstva branitelja koje je predvodio izaslanik Dinko Tandara, Požeško-slavonske županije sa  županicom Antonijom Jozić, zajedno s predstavnicima gradova i općina i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević. Izaslanstvo Grada Požege predvodio je gradonačelnik dr. sc. Željko Glaviće, a vijence su položili i izaslanstva Policijske uprave požeško-slavonske, Vojarne 123. brigade HV Požega, Hrvatske demokratske zajednice, Socijaldemokratske partije i saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, Domovinskog pokreta Grada Požege, te članovi Udruge Josip Knežević iz Nove Ljeskovice. Prigodnu molitvu održao je župnik Josip Krpeljević, a poslije polaganja vijenaca održana je i sveta misa u crkvi sv. Lovre.

Obljetnica osnutka 63. A samostalnog bataljuna Zbora narodne garde

Nastavak svečanosti polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedio je  na stadionu u Vidovcima ispred spomen-obilježja, čime je  započelo obilježavanje 31. godišnjice osnutka 63. A samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, na mjestu gdje je osnovana i postrojena prva hrvatska vojna postrojba u ovom kraju. Obilježavanje i proslavu organizirala je Udruga ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG Požega. Kratkom kronologijom podsjetilo se na ratno djelovanje ove bojne koja je osnovana kao prva profesionalna postrojba 7. lipnja 1991. godine.

Vijence su položila izaslanstva roditelja i obitelji poginulih branitelja, Koordinacije udruga branitelja iz Domovinskog rata Požeštine, Udruga ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG Požega, Ministarstva hrvatskih branitelja, vojske i policije, Požeško-slavonske županije, zajedno s gradovima i općinama, izaslanstvo Grada Požege s gradonačelnikom dr. sc. Željkom Glavićem. Na polaganju vijenaca bila je saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić,  predstavnici Udruge Josip Knežević i Udruge Branko Drinovac Lega, te izaslanstva Mjesnog odbora Vidovci, Dervišaga i Nogometnog kluba Vidovci -Dervišaga. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima skupa su se obratili Dragan Valenta, predsjednik Udruge ratnih veterana 63. samostalne bojne ZNG Požega, požeški gradonačelnik Željko Glavić, zamjenik županice Ferdinand Troha i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva Bektež iz Bekteža, a za sve sudionike ove svečanosti organiziran je zajednički ručak.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano