Search
Close this search box.

UZ DAN CIVILNE ZAŠTITE Održana radna sjednica Županijskog stožera CZ

U Velikoj vijećnici Županije, a u prigodi Međunarodnog Dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, održana je radna i svečana sjednica Županijskog Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije koju je, pozdravivši sve prisutne, otvorio zamjenik županice i načelnik Županijskog stožera civilne zaštite PSŽ Ferdinand Troha.


„Sve vas srdačno pozdravljam i zahvaljujem na dolasku na ovu našu sjednicu čiji dnevni red obuhvaća ukupno sedam točaka koje su uobičajene za ovaj dio godine. Pred nama je Međunarodni Dan civilne zaštite te je ovo uistinu prilika da se zahvalimo i odamo priznanje svim sastavnicama civilne zaštite koje nas redovito štite od ugroza kojih zaista ima puno.“ – uvodno je rekao načelnik Stožera Ferdinand Troha.


Radnoj sjednici prisustvovali su članovi stožera, predstavnici policije, zdravstvene zaštite, službe za civilnu zaštitu, a ovom prigodom voditelj Službe civilne zaštite Požega Slavko Marinac putem kratke prezentacije prisutnima je prikazao što je učinjeno u proteklom razdoblju, koliko je sami sustav bio opterećen, kako je reagirao te što je ponudio građanima kao pomoć u određenim nedaćama i katastrofama.


„Od 2005. do kraja 2022. godine kroz naš Centar zaprimljeno je gotovo 34 milijuna poziva, dakle od godine kada je u RH implementiran žurni broj 112. U 2022. godini ostvarili smo nešto više od 1,8 milijuna poziva, a posebno bih istaknuo da smo zabilježili svega 0,3 posto zlonamjernih poziva što je izvrstan rezultat, jer to znači da su naši građani prepoznali da navedeni broj ne treba zlorabiti nego da se zove isključivo kada imamo nekakav problem.“ – rekao je voditelj Marinac.


„Kroz Županijski centar 112 implementiran je i žurni broj 193 što znači da smo mi zapravo i Županijski vatrogasno operativni centar u kojemu imamo dva djelatnika u smjeni na 24 sata. Što se tiče funkcije Vatrogasnog operativnog centra u okviru Županijskog centra 112, na našem području imamo 57 vatrogasnih postrojbi od čega su dvije javne, deset ih je središnjih u općinama i gradovima, 44 lokalno, te jedno Vatrogasno društvo u gospodarstvu. U svojoj statistici 2022. godine zabilježili smo 1569 vatrogasnih događaja od čega je 148 požara objekata te 169 na otvorenome.“ – istaknuo je ovom prigodom voditelj Službe civilne zaštite Požega.


Na radnoj sjednici Stožera između ostaloga bilo je govora i o ulozi civilne zaštite u današnje vrijeme, jer sigurnost građana i društva u cjelini postaje jedno od najvažnijih pitanja današnjice, kao i upoznavanje s aktualnim događajima u prošloj godini. S obzirom da u ovo vrijeme Vlada RH donosi odluku o programu aktivnosti za pripremu požarne sezone, Vatrogasna zajednica PSŽ i njen zapovjednik upoznali su Stožer sa planiranim zadaćama i obvezama svih subjekata za ovu požarnu sezonu.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano