Search
Close this search box.

UZ DAN PLANETA ZEMLJE Upozoriti na opasnost koja prijeti životu na Zemlji

Danas 22. travnja u više od 190 zemalja svijeta obilježava se Dan planeta Zemlje, a brojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta. Namjera je potaknuti ljude da osvijeste problem zagađenja okoliša. Ova je godina u znaku  obilježavanja 52. obljetnice, a ovogodišnjeg tema ima naziv “Investiraj u naš planet“, koja je usmjerena  prvenstveno na posljedice klimatskih promjena koje svi već osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja. Prvo obilježavanje Dana planeta Zemlje održano je 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a, a u Hrvatskoj od 1990. godine, značajnim aktivnostima udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Klimatske promjene i povećan rizik od izumiranja biljnih i životinjskih vrsta

Posljedice klimatskih promjena prisutne su u svim dijelovima svijeta jer se polarne ledene ploče tope, a razina mora raste. Tako se u nekim područjima nerijetko javljaju ekstremni vremenski uvjeti i kiša, a u drugima sve izraženiji toplinski valovi i suše. Zbog vrlo brzih klimatskih promjena, mnoge biljke i životinje teško se tome prilagođavaju, a brojne kopnene, slatkovodne i morske vrste preseljavaju se na nova staništa. Nekontroliranim rastom prosječnih temperatura na svjetskoj razini, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.

Pomozimo planetu Zemlji da bude što čišći, zdraviji i očuvaniji

Obilježavajući 52. obljetnicu Dana planeta Zemlje, proslavimo ga ekološki osviješteni tako da na svoj način damo doprinos. Među brojnim mjerama odvojimo otpad i reciklirajmo ga, ne bacajmo smeće u prirodu, zaustavimo krčenja šuma, smanjimo potrošnju vode i električne energije, prijeđimo s fosilnih na obnovljive izvore energije, zabranimo uporabu štetnih kemikalija, manje vozimo automobil, a više koristimo bicikl. Pokažimo tako da ovim malim, ali korisnim svakodnevnim postupcima možemo pomoći našem planetu Zemlji da bude što čišći, zdraviji i očuvaniji. U vrijeme pandemije koronavirusa ispitajmo našu odovornost prema prirodi i postavimo opravdano pitanje je li pandemija posljedica našega nemara i  neodgovornosti koja vodi  prema uništavanja prirode.

Pripremio: I. T.

Foto: Arhiva

Vezano
Vezano