Search
Close this search box.

UZ MEĐUNARODNI TJEDAN ARHIVA Održano predavanje „Požeški arhiv prošlost, sadašnjost, budućnost“

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva 2024. godine i 160. obljetnice rođenja Julija Kempfa, u prostorijama Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi održano je javno predavanje „Požeški arhiv prošlost, sadašnjost, budućnost“.
Gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić pozdravio je okupljene i naglasio važnost i potrebu Državnog arhiva u Požegi. Arhiv je ustanovljen kao stručna institucija za proučavanje, čuvanje, upotrebu i prezentaciju dijela bogate kulturno-povijesne baštine našeg grada. Uz Gradsku Knjižnicu Požega i Gradski muzej Požega koji je otvoren nakon rekonstrukcije i obnove ovih dana, dobivena je prilika za izgradnju nove zgrade Arhiva za koju je izrađena projektna dokumentacija i  ishođena građevinska dozvola.
Predavanju su prisustvovali voditelj Zavoda za znanstveno umjetnički rad HAZU u Požegi akademik Milko Jakšić, upraviteljica Zavoda dr. sc. Snježana Jakobović, ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu dr. sc. Josip Jagodar i voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i dokumentarnog gradiva izvan arhiva Domagoj Zovak.
Zanimljivo predavanje održao je Zdeslav Španiček, voditelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu-Odjela u Požegi.  Predavanje se temeljilo na ulozi značajnijih ljudi koji su svojim radom obilježili lokalnu arhivistiku, poput Julija Kempfa čijom su zaslugom sačuvani  arhivi privatnih osoba, arhivi Grada i Županije, pravosudni arhiv te arhiv Gimnazije i Rudolfa Helija koji je obilježio novije razdoblje svojim kulturno-društvenim radom zbog kojeg su prilozi o arhivu i samoj građi bili objavljivani u požeškim tiskovinama i stručnim publikacijama.
Podsjetimo, Grad Požega će nakon 58 godina ponovno biti sjedište Državnog arhiva, a velika vijest potvrđena je dan prije ovog predavanja. Naime, na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je prijedlog Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Požegi. Nakon brojnih neuspjelih pokušaja povrata Državnog arhiva u sjedište Požeško-slavonske županije tijekom proteklih godina, ispunjeno je obećanje dato na sahrani povjesničara dr. Josipa Buturca 1993. godine i Požega je upravo postala sjedište Državnog arhiva.

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu