Najčitanije

 • Fotogalerije

  UZ ROĐENDAN DOBRIŠE CESARIĆA Vijenac na rodnoj kući i dobro znani stihovi poznatog Požežanina

  „Tiho, o tiho govori mi jesen”, „Voćka poslije kiše”, „Mrtva luka”, „Slap”…nazivi su nekih od mnoštva pjesama koje je napisao Dobriša Cesarić, poznati Požežanin rođen na današnji dan 1902.godine. Rođendan velikog pjesnika ni ove godine nisu zaboravili učenici i nastavnici škole koja nosi njegovo ime pa su se okupili uz spomen ploču postavljenu na njegovu rodnu kuću. Pridružili su im se i zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović- Svoboda, ravnateljica Gradske knjižnice Aleksandra Šutalo, predstavnica Gradskog muzeja Požega Ljiljana Marić i još poneki ljubitelj Cesarićevih stihova.
  U spomen na pjesnika čije ime nose, u OŠ Dobriše Cesarića već 18 godina u siječnju se provodi školski projekt “Cesarić u Cesariću” o čemu su danas govorile ravnateljica škole Lidija Pecko i voditeljica projekta Blanka Đimoti – Zima.

  Na svemu što čine u školi kako se Cesarićevo ime i djelo ne bi zaboravili, nastavnicima škole čestitali su i zahvalili Ferdinand Troha i Borislav Miličević.
  – Grad koji ne obilježava svoje velikane, koji ne živi za svoje velikane i koji ih se ne sjeća, nije grad. Grad koji to radi ovako prekrasno s mladim ljudima svake godine, uistinu može biti ponosan, kako na pjesnika Dobrišu Cesarića, tako možemo biti ponosni i na vas sve mlade koji sa sjećanjem na njega provodite ovaj projekt – rekao je B.Miličević. – Danas je poseban dan za naš grad. Spominjemo se velikana koji je o mnogočemu pisao, pa i o kiši poput ove, i svaka njegova riječ imala je posebnu magiju. Čitajte Cesarića, neka njegovo djelo živi i kroz vaše aktivnosti – dodao je F.Troha.
  Povodom rođendana Dobriše Cesarića učenici ‘njegove’ škole postavili su vijenac na spomen-ploču koja se nalazi na kući u kojoj je rođen a izrecitirali su i nekoliko njegovih pjesama. Kažimo još kako će se svečana završnica projekta održati 25.siječnja u Gradskom Kazalištu.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači