Search
Close this search box.

UZ SVJETSKI DAN NEPUŠENJA Ako ste spremni ugasiti svoju posljednju cigaretu, od sutra će vam u tome pomoći Zavod za javno zdravstvo – razmislite i javite im se!

U povodu Svjetskog dana nepušenja, koji je obilježen 31.svibnja, županijski Zavod za javno zdravstvo je odlučio pomoći građanima pušačima da se oslobode ove štetne navike. Naime, od sutra, 3. lipnja pa do 5.lipnja, svima koji žele ugasiti svoju posljednju cigaretu, djelatnici Zavoda će pomoći u tome – nazovite u vremenu od 12 do 14 sati broj 034-311-578 i saznat ćete kako.
Prema podacima Europske zdravstvene ankete (2019.g.) 22% stanovnika Hrvatske svakodnevni su pušači. Puši svaki četvrti muškarac i svaka peta žena. Četiri od pet pušača puši dulje od 10 godina što im značajno povećava rizike za bolesti uzrokovane pušenjem.
Uporaba e-cigareta, iako se prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, i dalje razvija ovisnost te je u današnje vrijeme sve češće sredstvo prvog susreta mladih s nikotinom. Kako su relativno nedavna pojava, za e-cigarete još ne postoji dovoljno dokaza o njihovom utjecaju na razvoj mnogih bolesti. U Hrvatskoj je e-cigarete u životu koristilo čak 17 posto učenika.
Zaštita djece i mladih od utjecaja duhanske industrije tema je Svjetskog dana nepušenja 2024. godine.
Duhanska industrija je iznimno bogata i moćna, utječe na zdravstvenu politiku, naše zdravlje i zdravlje planete. Kako bi nastavila zarađivati milijarde eura, duhanska industrija mora svake godine naći zamjenu za milijune korisnika koji umiru i one koji prestaju pušiti. Radi toga obraća se narednoj generaciji pušača i koristi marketinške taktike kojima privlači djecu i mlade, između ostalog i putem društvenih mreža.
Ciljevi kampanje ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja su:
• Osvijestiti građane, a posebno mlade osobe o taktikama koje duhanska industrija koristi kako bi zadržala i povećala prihode, odnosno privukla dovoljno novih korisnika njihovih proizvoda.
• Pokazati političarima na koje se sve načine duhanska industrija cilja djecu i mlade te kako lobira protiv zabrane ograničavanja uporabe duhanskih proizvoda u javnom prostoru kako bismo zaštitili buduće generacije.
Izvor: dr.sc. Jasmina Kovačević, dr.med., spec. javnog zdravstva

Vezano
Vezano