Search
Close this search box.

VEČER  DOMOLJUBNE POEZIJE U OKUČANIMA Sudjelovali i pjesnici iz Požeštine-pobjednik Pejo Šimić iz Zagreba

U povodu 27. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak“, sinoć je u Okučanima prvi put održana manifestacija domoljubne poezije pod nazivom “Bljesak slobode“. Naglašeno je kako je to jedan od sadržaja kojim se na dostojanstven način prisjećamo dana ponosa i slave i dana stvaranja naše hrvatske domovine. Pjesničku večer su osmislili i organizirali Narodna knjižnica i čitaonica Okučani i Općina Okučani koja je bila i pokrovitelj ove svečanosti riječi, u čast „Bljesku“. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima pjesničke večeri obratili su se ravnateljica Knjižnice Dijana Kašljević i općinski načelnik Aca Vidaković.

Nakon objavljenog natječaja, od ukupnog broja izabrano je šest pristiglih radova, od kojih je komisija, na čelu s prof. Franjom Novakom, ravnateljem Knjižnice u Pleternici, proglasila tri najbolja pjesnička uratka. Prvo mjesto osvojio je Pejo Šimić iz Zagreba („Sinovi Bljeska i Oluje“), drugi je Zrinko Kapetanić iz Nove Gradiške, a treća Nada Bonić iz Požege. Nagrade su im uručili ravnateljica Knjižnice i općinski načelnik, a priznanja za doprinos domoljubnom stihu dobili su Irena Kalan iz Bilica, Kata Tutić iz Požege i Ante Ćurić iz Bjelovara.  Autori pjesama čitali su svoje stihove, a umjesto trećenagrađene Nade Bonić, stihove je kazivala Rajka Radoš, predsjednica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“. Umjesto Irene Kalan stihove je čitala Ljerka Pavković iz Palijativnog tima LiPa iz Pakraca.

U obrazloženju prvonagrađene pjesme Peje Šimića, prijatelja Knjižnice u Pleternici, predsjednik komisije prof. Franjo Novak je istaknuo kako je “autor utkao stihove domoljublja, a sjajni su mu stihovi nade, prkosa i ponosa, da se ne bi spotakli o niti mržnje i osvete, što mu je uspjelo”. U glazbenom dijelu programa zapažen nastup imali su članovi HKUD-a  „Tkanica“ iz Okučana, a glumac Ivica Koprivnjak iz belišćanskog Amaterskog kazališta na osebujan je i nadahnut način izveo isječak iz monodrame „.Đuka Begović“.

Tekst i foto: I. Tomić   

 

Vezano
Vezano