Search
Close this search box.

VELIČANKA IVONA VALENTA Polaznica je projekta Žene u politici i društvu – „ Mladi trebaju shvatiti da promjena neće doći sama od sebe”

Rovinj je od 18. do 20.veljače bio domaćin 1.modula 5.generacije polaznica projekta “Žene u politici i društvu” kojega zajedno organiziraju Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Zaklada Konrad Adenauer. Među ženama iz cijele Hrvatske je i Veličanka Ivona Valenta. Početak je to njenog dodatnog obrazovanja u ‘priči’ za koju se odlučila prije otprilike pola godine. No, krenimo redom.
Ivona je magistra povijesti ali trenutno bez posla. – Bila sam do sada kratko u Kaptolu na zamjeni. Teško je naći posao, manje je djece, ako i trebaju profesora, onda je to samo da se negdje popuni satnica. Pokušavam naći posao i izvan škole, recimo u muzeju, bila sam i na nekim razgovorima…pa, vidjet ćemo – kaže Ivona. Iako je s 28 godina nezaposlena, o odlasku u inozemstvo ne razmišlja. – Ne, nikako. Brat mi je u inozemstvu ali se planira vratiti. Bez obitelji, prijatelja tamo…teško je – kratka je i jasna Ivona.


Ono čemu se odlučila više posvetiti je – politika. Ivona je trenutno predsjednica Mladeži HDZ-a Općine Velika.
– Više sam se posvetila politici nakon zadnjih unutarstranačkih izbora, nema tome ni pola godine. Kad danas pričate s mladima, mnogi kažu: Ah, to se nas ne tiče, meni je važan posao. Ja razumijem da je svima posao važan, i meni je, ali, tiče nas se i sve ostalo. Zar recimo, nije važno plaćamo li prirez ili ne? Ili nešto slično…ako ćemo samo sjediti kod kuće i govoriti da se nas to ne tiče, naravno da na ništa nećeš moći utjecati. Razgovarala sam o svemu tome s Vijekom (Potočanac, predsjednik HDZ-a, op.a.) i njegova je ideja da pokrenemo rad Mladeži HDZ-a. Rekla sam: O.K. uhvatit ću se posla pa ćemo vidjeti – ispričala je Ivona. Zbog zadatka kojeg se prihvatila, dodala je, odlučila se i uključiti u projekt „Žene u politici i društvu”.
– Kroz taj projekt se obrazuju mlade žene o aktivnostima u politici, o aktivnostima u medijima, u društvu uopće. Obzirom da sam se sad uključila u politiku, u kojoj do sad nisam imala puno iskustva, shvatila sam da mi treba dodatno obrazovanje. Tu sam vidjela svoju priliku još malo napredovati i u komunikacijama, u političkom djelovanju….i prijavila sam se. Projekt okuplja mlade žene iz cijele Hrvatske, odvija se kroz 8 modula a okupljat ćemo se vikendima svaki put u drugom gradu. U programu su rasprave o raznim zanimljivim temama, npr. žene u demokraciji, etika i moral, odnosi s javnošću, žene u medijima…- pojasnila je dalje Ivona.
U budućnosti, kaže, sebe vidi u kombinaciji posla u školskom razredu, nekom muzeju…i politici. Sada, uz sudjelovanje u projektu „Žene u politici i društvu”, čeka ju puno posla u njenoj Velikoj.
– Tek smo krenuli u organizaciju Mladeži, za sada nas je na popisu 17, što je za početak dovoljno. Nadalje, pravimo i neku vrstu revizije da vidimo koliko mladih ovdje uopće ima, da li su zainteresirani za rad i da li su spremni odvojiti dio svog slobodnog vremena za određene aktivnosti. Kad smo obilježavali obljetnicu Vukovara, organizirali smo paljenje svijeća i došlo je tada puno mladih. Planiramo nastaviti dalje s aktivnostima, možda ćemo osnovati i udrugu mladih koja u Velikoj ne postoji…Mladi trebaju shvatiti da promjena neće doći sama od sebe, dok se ne uključe u bilo kakvu aktivnost, pa makar da odu na izbore. Onda imaš pravo kritizirati vlast. Sjediti kod kuće i čekati da netko nešto za tebe napravi, to nećeš dočekati. Bitno je uključiti se u bilo kakva aktivnost, uključit se bilo gdje, već si nešto napravio – istakla je na kraju razgovora Ivona.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi