Search
Close this search box.

VELIKI OBRAT Alvir opet vlasnik Zvečeva! Propada deal s ruskim bogatašem?!

Zdravko Alvir opet je vlasnik požeškog Zvečeva, objavljeno je u petak poslijepodne na Zagrebačkoj burzi!
Nakon što je potkraj ožujka izvijestio javnost kako je 75,24 posto dionica Zvečeva prodao ruskom biznismenu Denisu Štengelovu koji živi u Australiji, izgleda da se dogodio veliki obrat.
Većinski vlasnik Zdravko Alvir prije desetak dana, točnije 26. ožujka, Zvečevo je prodao tvrtki Flexway Adriatic čiji je osnivač kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Tog dana, naime, Alvir i Flexway sklopili su kupoprodajni ugovor.

Ukrajinske sankcije

Vlasnik Flexwayja je Denis Štengelov koji vlasnički kontrolira i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od tisuću supermarketa u Rusiji.
Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba. No, u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu kao imatelj većinskog paketa dionica danas je navedeno baš to društvo, SKDD, koje se pojavljuje kao povjerenik za dionice.
Alvir je pritom tek danas izvijestio Burzu kako je još lani – u kolovozu i prosincu – kupio dva paketa, odnosno ukupno 19.600 dionica, čime je prešao prag od 75 posto udjela u Zvečevu. Platio ih je ukupno 343.000 eura.
Prvo je 18. kolovoza od Rajka Papka iz Zagreba kupio 3178 dionica plativši ih 146.000 eura, odnosno 46 eura komad. Potom je od Ilije Šandora iz Zagreba kupio 16.422 dionice za 197.000 eura (12 eura po dionici).

Među najbogatijim Rusima

O tome da je prešao prag od 75 posto burzu i javnost morao je – po zakonu – izvijestiti odmah nakon tih transakcija, i to još u kolovozu. Kako to nije učinio, pretpostavlja se da je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga stopirala prodaju Zvečeva ruskom biznismenu.
Alvir je, dakle, tek danas izvijestio Burzu i investitore da je prešao prag od 75 posto. Kako će se stvari dalje odvijati – ovog trena nije poznato. Kao što nije poznato može li na cijeli posao utjecati i činjenica da je Štengelov pod ukrajinskim sankcijama.
Na čelu tvrtke Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa koja je u vlasništvu Štengelova. Inače, osnivač KDV grupe i trgovačkog lanca Yarche, 94. je najbogatiji Rus s bogatstvom vrijednim 1,3 milijarde dolara, objavio je Forbes.
Tvrtka Flexway Adriatic osnovana je lani u prosincu. Ostaje vidjeti može li se sad ponoviti postupak prodaje Zvečeva toj tvrtki s obzirom da je 25 posto manjinskih dioničara bilo još lani zakinuto za informaciju da se nešto ozbiljno kuha jer Alvir kupuje velike pakete dionica.


Izvor: danica.hr
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Norijada u Požegi
Kutjevački planinari obišli Karlovačko, Samoborsko i Žumberačko gorje
Krizma u Župi sv.Terezije Avilske Požega
Duhovsko bdjenje mladih u požeškoj Katedrali
Maturanti Gimnazije Požega