Search
Close this search box.

VIDOVCI Odigran Memorijalni nogometni turnir u spomen na sedmoricu poginulih hrvatskih branitelja – pobjedničkom NK „Dinamo” Vidovci Dervišaga pehar uručio general Josip Lucić!


Nogometni klub „Dinamo” Vidovci-Dervišaga pobjednik je Memorijalnog nogometnog turnira, kojega je zajedno sa Županijskom podružnicom UHDDR-a, organizirao u spomen na sedmoricu poginulih hrvatskih branitelja iz ta dva sela. Turnir se igrao u subotu i nedjelju a uz domaćine, nastupili su i NK Požega, NK Dinamo Rajsavac i NK Graničar Zagrađe. Drugo mjesto na turniru pripalo je nogometašima iz Rajsavca, Požežani su bili treći a nogometaši Zagrađa četvrti.
Memorijalni nogometni turnir, koji se igrao drugu godinu zaredom i trebao bi postati tradicionalan, posvećen je Tadi Nikiću, Igoru Zalaru, Vladi Pučeku, Marku Mariću, Ivanu Crnjcu, Željku Martiću i Draganu Guceku. Jučer je za njih u vidovačkoj crkvi služena sveta misa.

 

Treba podsjetiti kako je baš na stadionu u Vidovcima u lipnju 1991.godine utemeljen 63.samostalni gardijski bataljun Zbora narodne garde koji je postao okosnica buduće 123.brigade HV. Tome u spomen kraj stadiona je podignut spomenik na koji su jučer između dviju utakmica položeni vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to predstavnici Koordinacije udruga proistaklih iz Somovinskog rata, potom izaslanik ministra hrvatskih branitelja umirovljeni general Josip Lucić, gradonačelnik Požege dr.scŽeljko Glavić i županica Antonija Jozić, kao i predstavnici kluba domaćina i mjesnog odbora Vidovci. Molitvu je predvodio župnik Branko Šipura.
Nakon polaganja vijenaca i molitve, uslijedila je svečanost otvorenja turnira na kojoj je prisutne prvi pozdravio predsjednik NK Dinamo Vidovci-Dervišaga Marinko Marić. Zahvalio se svima na dolasku i izrazio nadu kako će se svi ponovo vidjeti i iduće godine.

 

Tomica Galović, voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predsjednik županijske podružnice UHDDR-a izrazio je zadovoljstvo što se turnir igra baš na stadionu gdje je osnovan 63.samostalni bataljun. – To je stadion gdje se stvarala Hrvatska vojska i odakle je krenula obrana . Izuzetno sam ponosan stajati ovdje pred vama mladićima koji ćete se okušati u sportskim susretima ovog memorijalnog turnira jer ćete na taj način pokazati da ne zaboravljate žrtvu hrvatskih branitelja koji su položili živote da bi imali Republiku Hrvatsku – istakao je T.Galović.

 


Gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić Glavić također je ukazao na važnost mjesta na kojemu se igra turnir. – Kao što i u prirodi svaki uragan, svaka oluja, svaki bljesak ima iskru s kojom počinje, pa iz nje nastane nešto veliko, tako se i ovdje, upravo na ovom stadionu jedna iskra , koja se zvala 63. samostalni bataljun, zapalila i iz nje je nastala 123.brigada HV, brigada s kojom se mi u Požeštini ponosimo. U toj brigadi su se borili i igrači NK Dinamo Vidovci-Dervišaga. Njima u čast održava se ovaj turnir, nadam se da će to biti tradicija – kazao je gradonačelnik.

 

– Uistinu je veliko zadovoljstvo vidjeti sve vas okupljene na današnji dan, ljude koji ste došli odati dužnu počast hrvatskim braniteljima, ljudima čiji su životi u temeljima samostalne, neovisne RH, ljudima koji su tada prije 30 i nešto godina dali ono najvrijednije što su imali: svoju odvažnost, hrabrost i svoj život. Danas u 21,.stoljeću dužnost nam je, kako je i župnik rekao prigodom molitve, da svatko od nas iz svoje pozicije stvara i razvija Lijepu našu onakvu kakvu su sanjali i naši poginuli hrvatski branitelji – dodala je županica Antonija Jozić.

 

U ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, turniru je prisustvovao, te pobjednicima uručio pehar, umirovljeni general Josip Lucić. Obračajući se prisutnima podsjetio je kako su mnogi, pa i sedmorica hrvatskih branitelja Vidovaca i Dervišage, u Domovinskom ratu platili visoku cijenu za mir, slobodu i stvaranje samostalne Hrvatske.
– Danas ne smijemo zaboraviti te ljude i stoga je posebno vrijedan ovaj memorijalni turnir. Zahvaljujem se organizatorima koji nisu zaboravili ovdje poginule pripadnike Hrvatske vojske, kao i njihove obitelji. Isto tako, kroz poginule iz ovih mjesta, sjećamo se svih poginulih, umrlih, ranjenih branitelja i članova njihovih obitelji na razini cijele naše domovine. Ovdje sada više od polovine prisutnih su rođeni u miru. Sretni smo što ove generacije odrastaju u miru, što se mogu baviti sportom ali je i veoma važno da svi mladi ljudi koji odrastaju u miru se sjete i teških vremena izrastanja naše domovine i žrtve koja je tada položena da bismo mi danas ovdje mogli biti – kazao je general Lucić.

 

Memorijalni nogometni turnir u Vidovcima igran je pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije.

Tekst: V.Milković
Foto: V.Milković/ A.Mandić

Vezano
Vezano