Search
Close this search box.

VINARIJA MARKOTA Zlatna medalja na Međunarodnom ocjenjivanju vina „Mundus Vini“ u Njemačkoj – Franjo Markota: „Drago nam je da se Klikun vratio u velikom stilu!”

– Drago nam je da se Klikun vratio u velikom stilu – kazao nam je Franjo Markota, voditelj proizvodnje u pleterničkoj Vinariji Markota nakon što su objavljeni rezultati s Međunarodnog ocjenjivanja vina u Njemačkoj a gdje je njihovo vino „Klikun 36/1” osvojilo zlatnu medalju. Uspjeh je tim veći ako se zna da je za ovogodišnji 34. Grand International Wine Award, Mundus Vini bilo prijavljeno 7500 uzoraka iz cijelog svijeta.
– Ova nagrada je rezultat rada cijelog kolektiva, od onog prvog rezača u vinogradu do naših stalnih zaposlenih i svih članova obitelji Markota. Prva međunarodna medalja je zlatnog sjaja – zadovoljno je dodao F.Markota.

 

 

Bolji poznavatelji vina i vinogradarstva u našem kraju sjetit će se kako je u bivšoj državi na lokaciji Klikun svoje vinograde imao kutjevački Kombinat ali su oni napušteni prije nekoliko desetljeća. Unazad desetak godina obitelj Markota je na Klikunu ponovo posadila lozu i sad je tamo 20 hektara vinograda.
– Iako dosta dugo tamo obrađujemo vinograde, vino baš pod imenom Klikun na tržištu je od prošle godine, to je nova etiketa a broj 36/1 označava katastarsku česticu položaja Klikun. Ovo nagrađeno vino je kupaža cabernet sauvignona i merlota u omjeru ‘pola-pola’, to je crno vino berbe 2017. koje je odležalo oko tri godine u bačvama od slavonskog hrasta, nakon toga još kratko u bocama i prošle godine je krenulo na tržište. Sam položaj Klikun ima izvrstan potencijal za proizvodnju visokokvalitetnih vina, bijelih i crnih, i nekako je bilo logično ići u tom smjeru da vina idu na odležavanje. Znači, da se proizvode vina koja s godinama postaju bolja a to je upravo ovaj Kliku 36/1 koji je sad vrhunski, sad je u ‘TOP formi’, ali, to je vino koje bez problema može biti u toj kondiciji, ako ne i bolje, slijedećih pet godina – pojasnio je F.Markota.

 

Vinarija Markota, otkrio je dalje u razgovoru Fraranjo, priprema ‘poslasticu’ i za one koji više vole bijela vina a ovaj put ‘u igri’ je lokacija Starac, gdje je obitelj Markota i započela svoju ‘vinogradarsku avanturu’.
– Osim te premium linije Klikun 36/1, također imamo od prošle godine novi proizvod bijela varijanta Starac 342/2 . I ovaj broj označava katastarska čestica na položaju Starac. To je bijela kupaža: chardonnay, sauvignona bijeli, pinot sivi i graševina. To će vino na tržište malo snažnije tek ići – kazao je F.Markota
Iako je na početku razgovora kazao kako je za zlatnu medalju „Klikun 36/1” zaslužan svaki radnik, od prvog rezača, treba ipak istaći kako su i za ovo, kao i druga kvalitetna vina Vinarije Markota, zaslužni mladi stručnjaci koji u njoj rade. – Osim mene tu je i moja supruga Josipa, brat Marko, kao i ostali kolege: Štefanac, Volner, Šimecki koji su s nama cijele godine jer, vino ne nastaje u podrumu, to je rad tijekom cijele godine. Znači, morate imati izvrsnu sirovinu u vinogradu da bi uopće mogli dobiti kvalitetno vino. Od osmero stalno zaposlenih u Vinariji nas petero smo agronomi, smjer vinogradarstvo-vinarstvo i to je najveće bogatstvo ove Vinarije – zaključio je na kraju Franjo Markota.
Vinarija Markota godišnje proizvede oko 120 000 boca vina a za one koji bi rado kušali nagrađeni Klikun 36/1, kao i ostala najkvalitetnih vina s etiketom ‘Markota’, mogu ih nabaviti u samoj Vinariji, ekskluzivnim vinotekama, te hotelima i restoranima širom Hrvatske. U trgovine i trgovačke centre plasiraju se tek manje količine.

Tekst i foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Zoran Vakula i pleternički školarci
Komemoracija u Ruševu
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali