Najčitanije

 • Fotogalerije

  VINCELOVO Ove subote pozvani ste u Požegu i Kutjevo, u nedjelju dođite u Pleternicu i Veliku!

  Blagdan sv.Vinka u Požeštini će se obilježiti na nekoliko mjesta, ovaj vikend te iduće subote. O tome je portal turistickeprice.hr objavio sljedeće:

  „Vincelovo ili Vinkovo – Zlatna Slavonija ni ove godine neće razočarati ljubitelje vina!”

  Zašto ljubitelji vina u Požeško-slavonskoj županiji dolaze na svoje možete doznati već ovog vikenda. Uz Vincelovo ili Vinkovo vezani su brojni tradicijski običaji, a u Zlatnoj Slavoniji bogatih vinograda ne nedostaje. Iako se po površini ubraja među manje hrvatske županije, raznolikosti i sadržaja ne nedostaje. Tako će se početak vinogradarske godine na ovom području obilježiti brojnim manifestacijama i proslavama.

  Vinarstvo na području Požeško-slavonske županije ima dugu i uspješnu tradiciju. To i ne čudi, jer Zlatna Slavonija je zbog svog položaja iznjedrila brojna vrhunska vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i svijetu. Spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima. Običaj nalaže da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga te moli za dobru nadolazeću vinogradarsku godinu. Za blagdan svetog Vinka destinacija Zlatna Slavonija postaje središte koje posjećuju gosti iz čitave Hrvatske i regije.
  Dobro je poznato kako je Požeško-slavonska županija razvila tradiciju vinogradarstva čija proizvodnja počinje još davne 1232. godine. Tada su redovnici cisterciti u Kutjevu izgradili podrum koji je jedan od najstarijih u jugoistočnoj Europi.

  21. siječnja 2023.
  Vincelovo na Požeškoj gori

  Proslava Vincelova na Požeškoj gori u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege održat će se u subotu, 21. siječnja od 11 sati u vinogradu na Fratrovici, u neposrednoj blizini samog centra grada. Ovogodišnjoj će proslavi domaćica biti Ivanka Dodiković, uz potporu nadaleko poznatog požeškog vinara i vinogradara, jedinog vinskog kardinala u Hrvata, Vladu Bauera.

  Uz kupnju čaše po cijeni od 5 eura, posjetitelji će moći uživati u vinima domaćina, bogatoj gastro ponudi i zvucima tamburice Tamburaškog sastava Zlatna dolina.

  Vincelovo u Kutjevu

  Proslava Vincelova u Kutjevu u organizaciji Turističke zajednice Grada Kutjeva i udruge Kutjevački vinari održat će se 21. siječnja na Trgu graševine s početkom u 14 sati.
  Program započinje paljenjem vincelovske vatre te blagoslovom jedinstvenog vinograda na Trgu graševine. Posjetitelji će uz zvuke tamburice Tamburaškog sastava Paori uživati u kapljicama najboljih vina kutjevačkih vinara i tradicionalnom vincelovskom štapu.

  22. siječnja 2023.
  1. Zimski Vincelovski pohod

  Ove će godine, po prvi puta, na svoje doći i planinari ljubitelji vina. Naime Hrvatsko planinarsko društvo Klikun u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pleternice te uz potporu Grada Pleternice organizira 1. Zimski Vincelovski pohod u nedjelju, 22. siječnja. Okupljanje planinara i svih zaljubljenika u prirodu bit će u 9:30. Oko 10 sati kreće se Poučnom stazom prema brdu Starac, a nakon toga prema Viškovačkom gradu.

  Vinkovo u Velikoj

  Vinkovo u Velikoj je tradicija duga preko 30 godina i uvijek se održava na sam dan Vinkova, zaštitnika vinara, vinogradara i podrumara. Uz veliku vincelovsku vatru tradicionalno se okupljaju mještani Velike i okolice te posjetitelji iz drugih krajeva, dragi prijatelji i gosti iz cijele Hrvatske.
  Ovogodišnje Vinkovo održat će se u Aquaparku Shhhuma u Velikoj. Sudjelovat će petnaestak vinara s područja Općine Velika čija ćete vina moći kušati kupnjom čaše Vinkovo u Velikoj 2023. po cijeni od 4 eura, a za hranu će se pobrinuti petnaestak udruga s područja Općine Velika. Tako ćete moći kušati čobanac, fiš paprikaš, kobasice, hot-dogove, grah, lepinje na štandovima udruga, a bon za prehranu ćete moći kupiti za 2 eura.
  Nakon svete mise u Crkvi svetog Augustina u 17 sati bit će blagoslov vinara, vinogradara i podrumara ispred pozornice u Aquaparku Shhhuma. Nakon blagoslova slijedi zabavni program s Tamburaškim sastavom Zlatna dolina i vokalno-instrumentalnim sastavom Posegana.

  28. siječnja 2023.
  Vetovačko Vincelovo

  Toliko događanja, a tako malo vremena. Za one koji vole dobro vino, a iz nekog razloga ne mogu obilježiti Vincelovo, vikend kasnije imaju prigodu nadoknaditi propušteno.
  Naime, u subotu 28. siječnja na Trgu sv. Vinka u Vetovu održat će se tradicionalno Vincelovo. Uz kupnju čaše, očekuje vas vincelovski štap i grah. Zabavljat će vas Tamburaši za dušu, Marija Pavković Snaša i Tamburaški sastav Posegana. Program traje od 16 do 22 sata, a nakon toga proslava se nastavlja u društvenom domu gdje nastupa Tamburaški sastav Satir iz Davora.
  Dakle, iz svega navedenog vidljivo je kako će Požeško-slavonska županija još jednom opravdati povjerenje ljubitelja vina. Na vama je da isplanirate svoje vrijeme, izaberete destinaciju i uživate u bogatoj ponudi dobre kapljice i popratnog programa kojeg neće nedostajati ni ove godine.
  Izvor fotografija: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

  Mudra izreka

 • “Tko nikad ne putuje, živi život pun predrasuda” (Carlo Goldoni)

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači