Search
Close this search box.

VINCELOVO U NASTAVNO-ISTRAŽIVAČKOJ BAZI FTRR „Želimo i dalje brendirati naša akademska vina Zlatne doline u pravcu Rudinskih glava a širimo tržište i na Jadran”

Bliži se blagdan svetoga Vinka, a time i tradicionalne proslave Vincelova diljem Požeško-slavonske županije. Među prvima, početak nove vinogradarske godine obilježio je Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi i to u nastavno-istraživačkoj bazi povrh Podgorja.
Iskorak u novu godinu, sa sobom donosi i osvrt na prethodnu pa je tako pročelnik poljoprivrednog doc.dr.sc.  Josip Mesić istaknuo kako je protekla vinogradarska godina bila izuzetno zahtjevna u smislu klimatskih uvjeta, a onda posljedično i bolesti i štetnika.
– Uglavnom su urodi smanjeni, međutim to je u korelaciji s kvalitetom vina koja je ove godine izuzetna. Vina su još mlada, ali već imamo nekakvu sliku koja nam govori da će biti iznadprosječna – rekao je Mesić. 

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi spada među mlađe fakultete u Hrvatskoj, a daljnji razvoj planiran je nastavkom osiguravanja bespovratnih sredstava za provedbu razvojnih projekata, ali i uvođenjem novog studijskog programa, o čemu je govorio prodekan za razvoj i poslovanje te direktor  spin off poduzeća Vinum Academicum, doc.dr.sc.  Berislav Andrlić.
– Imamo spreman projekt dogradnje ovog objekta tako da se nadamo da ćemo ga uskoro prijaviti na neki novi natječaj i zaokružiti ovu priču s jednom prezentacijskom i digitalnom dvoranom za studente i sve dionike iz okruženja. Također, želimo i dalje brendirati naša akademska vina Zlatne doline u pravcu Rudinskih glava, a osim postojećih kupaca, širimo tržište i na Jadran. Osim toga, tu je i naš novi studijski program Turizam i održivi razvoj gdje ćemo također dio nastave izvoditi ovdje. Do kraja ove akademske godine šaljemo ga na recenziju u ministarstvo te vjerujem da će se od početka iduće akademske godine upisivati budući magistri turizma i održivog razvoja u Požegi – istaknuo je Andrlić.
Obilježavanju Vincelova u Podgorju nazočio je i prorektor za organizaciju i ljudske resurse  Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Damir Matanović, istaknuvši da je Fakultet turizma i ruralnog razvoja pokretačka snaga koja pružanjem specifičnih znanja privlači mlade ljude u Požeško-slavonsku županiju.
– Perspektiva Fakulteta turizma i ruralnog razvoja i ovog pokušališta je izuzetna. Mislim da će priča ovog fakulteta biti sve jača, ne samo na razini Požege i Slavonije, već čitave Hrvatske. Ovaj fakultet nudi jedinstven proizvod, kontinentalni turizam raste i ovo je područje velike perspektive koje ima veliko bogatstvo u krajoliku, ljudima, tradiciji i proizvodima, baš kao što se ovdje rade izuzetna vina – rekao je Matanović.

Vinograd je blagoslovio vlč.Želimir Žuljević.

Tekst: pszupanija.hr
Foto: V.Milković

Vezano
Vezano