Search
Close this search box.

VINCELOVO U VINARIJI MARKOTA Tradicija nastavljena nakon covid-stanke

I u Vinariji Markota obilježen je blagdan sv.Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara, mada uz nešto manje uzvanika nego u predepidemijskim godinama.
– Vincelovo nismo obilježavali dvije godine zbog sveopće situacije oko covida ali, evo, da ne bi zaboravili i običaje i kontakte s dijelom naših kupaca, odlučili smo u manjem obimu ove godine okupiti se, podsjetiti ljude da smo živi i da radimo – kazao je Marinko Markota. Osvrnuo se i na ‘radni’ dio prošle godine.
– Bila je jako dobra što se tiče kvalitete grožđa ali je urod bio upola manji nego ranijih godina. Obzirom da smo vrenje malo produžili, nadamo se da će rezultat biti TOP-kapljica i da ćemo i dalje imati vrhunske rezultate na natjecanjima. Danas ćemo blagosloviti rezanu lozu i zahvalit se Svevišnjem za sve što nam je do sada dobrog dao i poželjeti dobar urod i ove godine – dodao je M.Markota.
Podsjetimo, obitelj Markota vinogradima i vinom počela se baviti 2006.godine, najprije na brdu Starac iznad Pleternice a potom i na Klikunu iznad Požeške Koprivnice. Sada imaju ukupno 34 hektara pod lozom od čega su 80 posto bijele sorte.
Kažimo još kako je službeni početak vinogradarske godine – iako se, kaže Marinko, u vinogradima već radi – započeo blagoslovom loze koji je obavio župni vikar Marko Gerendaj i simboličnim orezivanjem trsova od strane kumova. Ove godine to su bili Josip Dokuš i Mario Buljan iz Zagreba.

Tekst: V.Milković
Foto: V.Milković/ I.Tomić

Vezano
Vezano