Search
Close this search box.

VREMEPLOV Na današnji dan prije 160 godina u Požegi je rođen Dragutin Lerman


Na današnji dan 1863. godine rođen je u Požegi Dragutin Lerman. Njegovo ime kao istraživača Afrike upisano je ne samo u hrvatsku nego i u afričku i belgijsku povijest. Bio je sudionik Stanleyjevih ekspedicija u porječje Konga, sudjelovao u pregovorima i sklapanjima sporazuma s domorodačkim poglavicama. Kao generalni tajnik belgijske vlade za istočni Kongo (današnji DR Kongo) uspostavio je belgijsku kolonijalnu upravu.
Lerman je u tri navrata boravio u Kongu, a za zadnjeg trećeg boravka bio je i zapovjednik istočnoga Konga i “svojim dugogodišnjim iskustvom i čovječnošću postizavao je disciplinu i časnika i poglavica i crnaca. Postizavao je to čas blagošću, čas oštrinom, ali nikad okrutnošću.” On tada gospodarski unaprjeđuje postaju u Popokabaki, gradi radničke stanove te podiže nasade kave, vrtove i drugo. Otkrio je slapove na rijeci Kwilu 1893. godine i nazvao ih Zrinski Chutes – Slapovi Zrinski.
O Lermanu je napisano nekoliko knjiga, a objavljena su i njegova pisma iz Afrike. Umro je u Kreševu, 1918. godine, gdje se još može vidjeti njegov spomenik.
Dragutine, sretan ti 160 rođendan!

Izvor: Gradski muzej Požega

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi
Misa večere Gospodnje