Search
Close this search box.

VRHOVNI ZAPOVJEDNIK OS I PREDSJEDNIK RH ZORAN MILANOVIĆ NA SVEČANOSTI BRANITELJA U VIDOVCIMA „Hrvatsku je obranio mali broj pravih i dobrih ljudi, među njima su bili momci koji su osnovali ovu postrojbu”

Središnja svečanost obilježavanja Dana branitelja Požege i 32.obljetnice ustrojavanja 63.samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega održana je na stadionu u Vidovcima gdje su se i u lipnju 1991.godine okupili i postrojili prvi pripadnici Zbora narodne garde požeškog kraja.

Na spomenik podignut uz stadion mjesnog nogometnog kluba vijence su položili: Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog radt Požeško slavonske županije -gospodin Tomica Galović zajedno s obiteljima i roditeljima poginulih i preminulih branitelja, te članovi braniteljskih udruga Požeško slavonske županije, Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, u ime Predsjednika Vlade RH izaslanik Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško- slavonske županije, zastupnica u Hrvatskom Saboru Martina Vlašić Iljkić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane Republike Hrvatske gospodin Jozo Katić voditelj područnog odjela Požega Ministarstva hrvatskih branitelja i gospodin Dalibor Bajči, predstavnici Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Skupštine Vinkom Kasanom, predstavnici Grada Požege na čelu s gradonačelnikom dr.sc. Željkom Glavićem, potom predstavnici vojarne 123. brigade Hrvatske vojske Požega pukovnik Damir Grgurić i zamjenik načelnika Policijske uprave Požeško-slavonske Dalibor Bauer, delegacija Mjesnog odbora Vidovci i nogometnog kluba Dinamo Vidovci Dervišaga na čelu s Josipom Širićem i Marinkom Marićem te na kraju članovi Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde polažu na čelu s Draganom Valenta, Mariom Kalanom i Vladimirom Matokovićem.
Molitvu je potom predvodio župnik župe sv. Ivana Krstitelja – Vidovci Branko Šipura. Himnu je izvela Ema Letić.

U nastavku svečanosti prisutni su upoznati s povjesnicom 63.samostalne gardijske bojne ZNG-a Požega.

„Prva profesionalna bojna  na Zapadnoslavonskom bojištu 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a već 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika bojne u mjestu Vidovcima  i  Orahovici. Tako je taj dan proglašen kao dan postrojbe.
Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas umirovljeni general pukovnik  nakon njega, postrojbom su zapovijedali umirovljeni brigadir Željko Kalić te umirovljeni pukovnik Zlatko Bošković. Bila je to jedina ”A” samostalna bojna osnovana na Zapadnoslavonskom bojištu u lipnju 1991. godine. Već nakon mjesec dana od osnivanja postrojba dobiva prve bojne zadaće na istočnom bojištu u obrani Tenje kod Osijeka gdje nažalost 7.srpnja 1991. život gube naša dva pripadnika satnije iz Orahovice. 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega potom provodi bojna djelovanja na Zapadnoslavonskom bojištu u području Okučana i Nove Gradiške zajedno sa 1.brigadom Tigrovi 3. brigadom Kune.

Postrojba djeluje i u napadnim akcijama na vojne objekte kasarnu u Požegi, radio relejni centar Degman na Dilj gori i radio relejni centar Papuk na Papuku. Poradi rasterećenja Novogradiške bojišnice 63. A samostalna bojna ZNG sudjeluje u napadu na privremeno okupiranu Kamensku u rujnu 1991. godine, kada na žalost život gubi njenih pet pripadnika. Bojna sudjeluje početkom listopada 1991. u obrambenim borbenim djelovanjima na Istočnom bojištu kod Vinkovaca te potom formiranju linije obrane požeštine u jesen 1991.godine.
Do tada u postrojbi je poginulo osam pripadnika i više od trideset pripadnika 63.”A” samostalne bojne ZNG Požega je ranjeno.

Uz 63. A bojnu i četvrta pričuvna bojna/108 brig. ZNG čine Osnovu stvaranja pobjedničke 123. brigade HV Požega. 63.A samostalna bojna ZNG postaje prva bojna narečene brigade gdje sudjeluje kao udarna snaga 123. brigade HV na glavnim smjerovima napada  kroz devet akcija u  najvećoj napadnoj operaciji Hrvatske vojske na zapadnoslavonskom bojištu 199. godine  pod kodnim  nazivom  „Papuk 91“.

Najtužniji dan za postrojbu je 2. prosinca 1991. kada od strane neprijatelja u zasjedi na Papuku pogiba devet naših pripadnika. Nakon sarajevskog primirja 3.1.1992. godine i transformacije 123. brigade HV formiraju se namjenski organizirane snage TG – 7. , TG – 123 čiju glavninu čine pripadnici 63.A samostalne bojne ZNG, odnosno 1. bojne 123. brigade. Ovako organizirane namjenske snage provode borbena djelovanja na istočnom posavskom bojištu do  listopada 1992. godine. Potom od  njeni pripadnika ustrojava se ročna 123. brigada HV koja provodi bojna djelovanja u operaciji ”BLJESAK I OLUJA”    34 pripadnika bojne POGINULO JE u direktnim bojnim djelovanjima a više od 150 ih je ranjeno. Danas, spomen na tu postrojbu čuva udruga 63.A samostalne gardijske bojne ZNG Požega.

Prisutnima na svečanosti kratko su se obratili gradonačelnik Pože dr.sc.Željko Glavić i zamjenik županice Ferdinand Troha a potom je govorio i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović.

U svom govoru, predsjednik Milanović je podsjetio na hrabrost požeških branitelja koji su, među prvima, osnovali postrojbu 63. „A“ i borili se za slobodu i neovisnost Hrvatske: „Hrvatsku je obranilo malo ljudi, odnosno mali broj pravih i dobrih ljudi, i u apsolutnom i u relativnom smislu, jer se tu govori o nekoliko tisuća ljudi. Među njima su bili momci koji su osnovali ovu postrojbu“.

Govoreći o ratnom razdoblju, predsjednik je istaknuo važnost inteligentne i proračunate politike kojom je Hrvatska korak po korak oslobađana, što je na kraju rezultiralo uspješnom obranom i neovisnošću zemlje. „Hrvatska je tu veliku epopeju prošla pametno i oprezno, te na kraju uspješno, što je najvažnije“, kazao je.
Osvrćući se na okolnosti tog vremena, predsjednik je naglasio da su se očekivanja Hrvata temeljila na nadama da će brzo postati dio tadašnje Europske zajednice te da će rasti sigurnost, sreća i bogatstvo nacije. „Međutim, to se nije dogodilo, trebalo je braniti zemlju i ići u rat. Drugi su napredovali koristeći te famozne europske fondove, a Hrvatska se prvo branila, pa se potom oslobađala, onda se jedno 15 godina objašnjavala prijateljima, pa se vukla od Haaga i natrag, da bi na kraju bila puštena u Europsku uniju“ naveo je Predsjednik Republike te izrazio zahvalnost i posebno istaknuo generala pukovnika Miljenka Crnca, kojeg je imao čast upoznati i odlikovati.

Također, naglasio je da je s vremenom svijest o važnosti i posebnosti onoga što su branitelji učinili za domovinu sve veća, što se odražava i kroz povećanje razine odlikovanja koja se dodjeljuju. „Ovo vrijeme, 30 godina nakon rata, je kritično i važno da se zaboravu odupremo i da se borimo za istinu, te da u tom duhu odgajamo našu djecu. Istovremeno se nadam se nikada zaboraviti neće”, zaključio je predsjednik Milanović te je izrazio svoju zahvalnost hrabrim braniteljima ističući važnost očuvanja sjećanja na njihovu hrabrost i žrtvu.
Nakon govora vrhovni zapovjednik je uručio više odlikovanja.
U glazbenom dijelu programa nastupio je KUD Bektež.

Tekst: V.Milković/ Ured Predsjednika Milanovića/ protokol
Foto: V.Milković

 

 

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu