Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Anita Tamburović iz Makarske hodočastila u svetište Gospe od Suza u Pleternici

Početkom proteklog tjedna Anita Tamburović iz Makarske doputovala je u Pleternicu te kao hodočasnica posjetila svetište Gospe od Suza. Bila je u župnoj crkvi, razgledala njenu unutrašnjost i nakratko razgovarala sa župnikom Antunom Ćorkovićem. Posjetila je Interpretacijski centar „Terra Panonica“ , suvenirnicu i Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu s kojom ju je upoznao ravnatelj prof. Franjo Novak, a šetala je pokraj Orljave. Prijatelj Knjižnice Slavko Vrban odvezao je Anitu u vinograd Markotinih gdje joj je pokazao veliku bačvu “Vidikovac“, odakle se pruža lijep pogled na Pleternicu i okolicu.

U kraćem razgovoru doznali smo od Anite da je autobusom iz Splita prvo doputovala u Đakovo gdje je boravila dva dana, a posjetila je svetište Božjeg milosrđa na Ovčari, u blizini  ovoga slavonskog grada. Zatim je autobusom doputovala u Pleternicu gdje je ostala četiri dana.

Oduševljena pleterničkom Knjižnicom

-Pleternica je lijep gradić, a ugodno sam se iznenadila i oduševila vanjskim izgledom, veličinom i unutrašnjošću Knjižnice kakvu nemaju ni veći gradovi-kazala je ova skromna i samozatajna 52-godišnja žena te napomenula da voli putovati. -S poznatom Udrugom Job iz Zagreba, na čelu sa svećenikom Dragutinom Goričancem, hodočastila sam u francuski Lourdes, portugalsku Fatimu, Rim, Španjolsku, a u Hrvatskoj u Mariju Bistricu, Aljmaš, na otočiće Visovac i Košljun te u druga mjesta-navodi ova simpatična Makaranka koja je u invalidsku mirovinu otišla prije pet godina. Završila je školu za hotelijersko-turističkog radnika, a radila je u lokalnoj udruzi osoba s invaliditetom. Rođena je u Njemačkoj gdje je živjela do svoje 18. godine, školu je završila u Hrvatskoj, a osim njemačkog, govori nekoliko stranih jezika, što joj korisno služi na hodočasničkim putovanjima. Na kraju našega razgovora doznali smo od Anite da voli crtati i likovno se izražavati. Postoji mogućnost da svoje radove, u dogovoru s ravnateljem Novakom, izloži u pleterničkoj Knjižnici te tako kulturno poveže i zbliži gradove Makarsku i Pleternicu, a to bi joj bilo, kako kaže, vrlo drago. Neke svoje likovne radove, u kojima ima i religioznih motiva, poslala nam je sa svoje Facebook stranice, te fotografije Knjijžnice, vinograda i vidikovca, pa smo ih odlučili staviti na naš portal i podijeliti sa čitateljima.

Tekst : I. Tomić

Foto: I. Tomić, A. T.

 

Vezano
Vezano