Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Divlja mačka u Parku prirode Papuk

O jednom zanimljivom ‘susret’ na facebook stranici Parka prirode Papuk objavljeno je slijedeće:


– Uz nešto sreće, kakvu je imao naš čuvar prirode, srest ćete široko rasprostranjenog, ali vrlo tajnovitog stanovnika Papuka, divlju mačku (Felis silvestris). Jedna od podvrsta divlje mačke predak je naših dragih kućnih ljubimica. Ovi vješti lovci žive samostalno i aktivni su noću pa je prava sreća snimiti ovakve kadrove tijekom dana.

Divlja mačka je pramajka svih domaćih mačaka a živi svuda osim na otocima. Nekada je u Hrvatskoj bila lovna, a od 2013.godine, kada smo ušli u EU, zaštićena je vrsta. Jedno istraživanje je pokazalo kako ih u Hrvatskoj ima oko 3100 jedinki. Križanje s domaćom mačkom je rijetko i kod nas iznosi samo 16 posto.
Divlja mačka ima između 3 i 8 kilograma, boja krzna je sivo-smeđa s uzorkom crnih pruga na glavi, vratu, na svakom boku, udovima i s vidljivom leđnom linijom. Boja trbuha je žuto-smeđa. Gotovo isključivo lovi na tlu, premda ima izvrsne penjačke sposobnosti, a penje se kada je u opasnosti. Lovi vrebanjem sakrivena u zasjedi ili se prikrada. Prikrada se tako da joj je tijelo vrlo nisko, a kada procijeni da je najpovoljniji trenutak, strelovito se baca na plijen. Glavni plijen čine glodavci kao što su miševi, voluharice i štakori. Lovi i ptice, guštere, žabe, kukce, a ponekad i sisavce kao što su zec, kuna, lasica i tvor. Pojede oko 600 g dnevno.

Pripremila: V.Milković
Foto: facebook Park prirode Papuk

Vezano
Vezano