ZANIMLJIVOSTI Gradski muzej Požega sutra u Tomislavgradu otvara izložbu „Kruh nebeski” – prva je to izložba Muzeja koju predstavlja izvan Hrvatske!

U okviru manifestacije Dani. sv. Nikole Tavelića, sutra će u 19 sati u Franjevačkoj galeriji u Tomislavgradu biti otvorena izložba Gradskog muzeja Požega „Kruh nebeski”. Tim povodom danas su u programu Radio Tomislavgrada gostovali predstavnici Muzeja i Galerije: Ljiljana Marić i Stipan Dilber.

„Kruh nebeski“, izložba molitvenika Gradskog muzeja Požega naziv je dobila po istoimenom molitveniku koji je u Hrvatskoj doživio najveći broj izdanja – čak 47. Na izložbi se nalazi 96 molitvenika koji su tiskani od 17. do 20. stoljeća na različitim jezicima: staroslavenskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, češkom, slovenskom, hrvatskom, engleskom, ruskom i srpskom te različitim pismima: latinicom, ćirilicom, bosančicom i goticom. Najstariji molitvenik tiskan je u Parizu 1681. godine.
Ono što čini ovu izložbu jedinstvenom je najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske, s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće, koja je pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini kraj Požege 2019. godine i za koju, što je zaista prava rijetkost, znamo i kome je pripadala.
Autorice izložbe „Kruh nebeski” su  Dijane Klarić i Ljiljane Marić a u Požegi je bila otvorena u kolovozu 2020.godine. U međuvremenu je ‘gostovala’ i u Pakracu te Novoj Gradišci. Kako nam je rekla Ljiljana Marić, ovo je prvi put da Gradski muzej Požega svoju izložbu predstavlja izvan granica Hrvatske.


Izvor: Gradski muzej Požega/ V.Milković
Foto: Lj.Marić

 

Vezano
Vezano