Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Mario Včelik na Moto susrete došao s Tomosovim motorom iz 1978.godine – „To je motor moje mladosti, imao sam isti takav 78.godine, ovaj sam tek nabavio, najbolje je očuvani primjerak u Hrvatskoj”

Među mnoštvom bajkera iz raznih krajeva Hrvatske i nekoliko drugih zemalja, koji su minulog vikenda sudjelovali na 11. Moto susretima u Pleternici, bio je i Mario Včelik bivši požeški odvjetnik, upravitelj Kaznionice, sudac Trgovačkog suda u Slav.Brodu, predavač na Veleučilištu te saborski zastupnik u dva mandata a sadašnji javni bilježnik u Požegi. Došao je s naizgled ‘običnim’ motorićem ali…
– To je Tomosov motor iz 1978. godine, motor moje mladosti. Imao sam isti takav 78.godine, ista boja, isto sve…Ovaj sam tek nabavio, pronašao sam ga u Ogulinu. To je najbolje očuvani primjerak u Hrvatskoj – pojasnio je Mario. Koliko je ‘iskeširao’ za ovaj jedinstveni primjerak, nije želio reći. – Puno – odgovorio je neodređeno vrteći glavom.


Mario, rođen prije 60 godina, od najranijeg je djetinjstva skupljao autiće i motore igračke a s pravim motorom ‘druguje’ od 4.razreda osnovne škole.
– Istina, bio je to obični moped, ali ipak motor s kojim sam se vozio po ulicama iako, obzirom na godine, nisam smio. Zaustavljala me policija a ja sam im bježao… Naravno, roditelji su plaćali kazne zbog mene ali nisam odustajao od vožnje – ispričao je Mario za jedan tekst koji sam, pod nazivom „Manje znano o poznatima”, pisala o njemu prije šest godina. Što se tiče moto susreta, na njih je krenuo vrlo rano, još u bivšoj Jugoslaviji kada ih, kako kaže, “nije bilo u svakom selu kao sada”. Pamti tako Majske susrete bajkera u Osijeku 1981.godine a u novije vrijeme sa svojim društvom redovito odlazi na dva velika okupljališta bajkera – u lipnju na Balaton i u rujnu u Villach koji je najveći godišnji susret bajkera u Europi ,drugi najveći u svijetu a na koji dođe i do 84 000 motorista.
U dugoj bajkerskoj karijeri bilo je, naravno, i padova ali, kazao je Mario u istom razgovoru, “Vozit ću motor dok se budem mogao popeti na njega!” Očito, taj stav nije promijenio u minulih šest godina pa ćemo Marija zasigurno i dogodine vidjeti u Pleternici – na Tomosu ili nekoj modernijoj ‘pili’, nije bitno.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano