Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Nekad karantena zbog šarlaha, danas izolacija zbog koronavirusa!

Već dvije godine ‘borimo se’ s koronavirusom pa nije rijetkost da neki razred, a i svi učenici u školi, zbog njega moraju u izolaciju i nastavu prate online. Bilo je tako i prije više od stotinu godina ali, zbog drugog razloga. Evo zanimljive zabilješke koju je objavio Gradski muzej Požega.

„Karantena u požeškom sirotištu zbog šarlaha”

Na koji način se u Požegi odnosilo prema zaraznim bolestima prije 115 godina govori nam jedna vijest iz Glasnika županije požeške koja je objavljena u broju od 2.veljače 1907 godine. Nakon smrti jednog učenika od škrleti, odnosno šarlaha, cijelo nadbiskupsko sirotište u kojem je on stanovao je ispražnjeno na dva tjedna, a svi učenici po povratku u sirotište morali su donijeti liječničku svjedodžbu u kojoj stoji da su potpuno zdravi i da ne dolaze iz krajeva u kojima vlada šarlah.

Za one koji možda ne znaju, kažimo kako je šarlah zarazna bolest, koja nastaje kao posljedica infekcije sojem bakterije piogenog streptokoka (Streptococcus pyogenes) a koji luči neku od izoformi streptokoknog pirogenog egzotoksina (SPE A, B ili C). Tijekom 18. i početkom 19. stoljeća, šarlah je bio teška, pa i smrtonosna bolest, ali uslijed pada virulencije uzročnog mikroorganizma u tridesetim godinama 20. stoljeća, kao i zbog moderne terapije, to je sada uglavnom laka dječja bolest.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano