Search
Close this search box.

ZANIMLJIVOSTI Sveta Stolica odobrila pokretanje beatifikacije kardinala Kuharića – počasnog građanina Požege!

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša  je na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata izjavio kako je Dikasterij za kauze svetaca potvrdio da nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Tu vijest je objavila Zagrebačka nadbiskupija na Facebooku a objavili su ju i nacionalni mediji.
Prigoda je ovo za podsjetiti se kako je kardinal Franjo Kuharić počasni građanin Požege. Odluku o tome donijelo je Gradsko vijeće a povelju je Kardinalu na blagdan sv.Tri Kralja 1998.godine na prigodnoj svečanosti u Gradskoj kući uručio tadašnji gradonačelnik Branko Skorup. Tadašnja zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Bajt se prisjeća kako je Kardinal titulu počasnog građanina, osim Požege, prihvatio još samo u Jastrebarskom.
– ‘Ukoliko bi to na kraju rezultiralo beatifikacijom kardinala Franje Kuharića, zagrebačkog nadbiskupa, koji je zajedno s predsjednikom Tuđmanom u razdoblju 1989., 1990. i devedesetih godina predstavljao onaj ključni dvojac renesanse hrvatskog naroda u vremenu stvaranja suvremene samostalne i slobodne hrvatske države, onda mislim da je to jedna sjajna poruka, a vidjet ćemo koliko dugo i kako će se taj proces kasnije razvijati’, rekao je premijer Andrej Plenković jučer u Požegi, prenijeo je HRT.

Pripremila: V.Milković
Foto: Požeški list

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Hrvatska – Italija na Trgu bećarca
Blagoslov novih zvona u Župi sv. Ivana Krstitelja
Bodrenje Vatrenih na Trgu bećarca
Misa povodom Dana hrvatskih branitelja Požege
Festival graševine u Kutjevu