Search
Close this search box.

ZAPOČINJU 1.DANI POŽEŠKOG KAZALIŠTA Sutra i u petak na programu je Šoljanova komedija „Romanca o tri ljubavi”

Sutra, na rođendan Gradskog kazališta Požega, započinju 1.Dani požeškog kazališta. Sve do 31.ožujka posjetitelji će moći prisustvovati, predstavama, predavanjima i promocijama. Prvo u nizu događanja je premijera komedije Antuna Šoljana „Romanca o tri ljubavi” s početkom u 20 sati. U isto vrijeme, ali u petak je repriza predstave.

Antun Šoljan: Romanca o tri ljubavi
Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. Četiri su glavna lika: Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, a radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova dok mjesto radnje nije naznačeno iako se da naslutiti kako se zamak nalazi negdje u Francuskoj. Radnja je smještena u dva ambijenta: u Gospinu odaju i prostor pred kapelicom. Gospa i Službenica žive u zamku samotnim životom, a jedino društvo pravi im Kapelan koji osim što se brine o ružičnjaku, brine i o zamku i kreposti Gospe čiji je muž otišao u križarski rat. Očarana Vitezom, u hamletovskoj dilemi: Pasti ili ne pasti, to je pitanje! Gospa koja se zavjetovala vjernošću svom mužu-križaru, uspijeva nagovoriti Kapelana da je oslobodi njezina pojasa nevinosti. No, umjesto sebe Gospa noću nudi Vitezu svoju Službenicu dok je Vitez ujutro uvjeren kako je noć proveo s Gospom. U ovoj dvočinki riječ je o tri ljubavi – jednoj duhovnoj/duševnoj Gospinoj, drugoj tjelesnoj Službeničinoj i trećoj Vitezovoj usmjerenoj k ptici slobode. Lajtmotiv ruže toliko je izražen u tekstu da je upadljiv: ruža, ružin grm, ružičnjak, crne ruže. Čak i kad odlazi u gotovo sumanutu potragu za pticom, Vitez spominje ruže: Čujete pticu? O kako me mami, obećava vrt još neviđenih ruža.
Jednostavna fabula pisana u stihu, u molierovsko-shakespeareovom duhu, propitkuje smisao ljubavi i života – čije odgovore tražimo i danas, dobiva time svevremenost; a Šoljan koristeći stihove umjesto govornog jezika upućuje na težnju za oživljavanjem tradicije u književnosti i njezinim eksploatiranjem u svrhu stvaranja suvremenog djela.

REDATELJ: Robert Raponja
GLUME: Marijin Kuzmičić, Katica Šubarić, Anabela Sulić, Matko Trnačić
KOSTIMOGRAFIJA: Nina Silobrčić
SCENOGRAFIJA: Nina Silobrčić i Marija Matijanić
SKLADATELJ I SCENSKA GLAZBA: Marijin Kuzmičić
MAJSTOR SVJETLA: Goran Krmpotić
MAJSTOR TONA: Dario Hak
SCENSKI POSLOVI: Renato Pok
GARDEROBIJERKA: Ljiljana Rodić
DIZAJN PLAKATA: Marija Matijanić
VIDEONAJAVA: Dario Hak
FOTOGRAFIJA: Hrvoje Mikolčević
PRODUKCIJA: GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA / PREMIJERA: 10.3.2022.
Cijena ulaznice: 50.00 kn (studenti i umirovljenici: 40.00 kn)
Rezervacije: 034/273-161, marketing@gkp.hr, FB

Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom od 10 do 12 sati te sat vremena prije početka predstave

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano