Search
Close this search box.

ZASLUGOM ZAGREBAČKOG PLETERNIČANINA ĐURE MAURMANA U Pleternici otvorena izložba slika, skulptura i zanimljivih predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića

Iako već pola stoljeća živi u Zagrebu, Pleterničanin Đuro Maurman nije zaboravio kraj u kojemu je odrastao te završio osnovnu i srednju školu. Potvrđuju to njegovi povremeni dolasci u Pleternicu kao i izložba slika, skulptura i zanimljivih predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića otvorena, ponajprije njegovom zaslugom, sinoć u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici. Otvorenju su prisustvovali brojni Đurini prijatelji iz Pleternice, Požege i Zagreba među kojima i nećakinja maestra Kranjčevića prof.Martina Frida Kaurimsky i prof. Mladen Čutura poznati hrvatski glumac.


Đuro Maurman, inače zagrebački odvjetnik, i maestro Kranjčević upoznali su se 1996.godine pri osnivanju Oratorijskog društva sv.Marka.
– Bio je gospodin, svestrano obrazovan, duhovit, naoko strog ali vrlo blage naravi, poznavatelj povijesnih i kulturnih događanja u Zagrebu, Hrvatskoj pa i šire. Bio sam privilegiran slušati ga i razgovarati s njim. Jednom sam zgodom maestra upitao kome namjerava ostaviti svoju kulturnu ostavštinu? Upitao me: A koga to uopće zanima? – ispričao je sinoć Đuro Maurman. Naravno, zanimalo je upravo njega, jer je osobno ljubitelj i kolekcionar umjetnina, pa je maestru, nakon što je satnao kako je on dugogodišnji prijatelj požeškog biskupa msgr.dr.Antuna Škvorčevića, predložio da svoju ostavštinu pokloni Požeškoj biskupiji.
– Bespogovorno pristajem – odgovorio je maestro Kranjčević pa je tako Požeška biskupija dobila više od 6000 predmeta, uključujući preko 900 partitura, odlikovanja, priznanja, odijela.. Dio ostavštine maestra Kranjčevića dobio je na poklon i Đuro Maurman a nešto je, kako je kazao, kupio po vrlo povoljnoj cijeni.


O Đuri Maurmanu kao kolekcionaru i Pleterničaninu, te o samoj izložbi, govorili su Dragutin Kepić, Marinko Markota, maestrova nećakinja i prof.Mladen Čutura, koji je i napisao predgovor za izložbu.
– Svojom izložbom: Izložba slika, skulptura i predmeta iz ostavštine maestra Vladimira Kranjčevića, Đuro Maurman, odličnik odvjetništva, erudit i intelektualac visokog reda, pokazuje nam svoju sposobnost motrenja, jer kad motrimo, mi gledamo, neposredno otkrivamo, uživamo i divimo se motrenome. Gospodin Maurman ozbiljan je kolekcionar umjetnina – kazao je prof.Čutura.


Zadovoljstvo zbog postavljanja izložbe u pleterničkoj knjižnici izrazila je i gradonačelnica Marija Šarić, koja ju je i otvorila. Otvorenju je inače, prisustvovala i županica Antonija Jozić.
U glazbenom dijelu programa nastupili su muška pjevačka skupina KUD-a Orljava, te učenici Glazbene škole Požega.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano