Search
Close this search box.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „RECIKLAŽNO DVORIŠTE KUTJEVO” Radove je s 85 posto ili 3,3 milijuna kuna sufinancirala Europska unija!

Danas je u Gradskoj vijećnici održana završna tiskovna konferencija povodom završetka projekta “Reciklažno dvorište Kutjevo”. Konferenciji su prisustvovali predstavnici medija, a obratili su im se gradonačelnik Josip Budimir i Nikola Banožić, voditelj odjela za gospodarenje otpadom, javnu higijenu i tržnicu Komunalca Požega d.o.o.
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo završetkom projekta koji će zasigurno imati pozitivan utjecaj na Grad Kutjevo: “Moram reći da sam sretan i ponosan što se nalazimo na završnoj konferenciji za izgradnju projekta Reciklažno dvorište u Kutjevu. Ovim putem zahvaljujem se Europskoj razvojnoj agenciji Grada Kutjeva koja je kvalitetno provela ovaj projekt. Ovaj tjedan donosimo odluku o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje Komunalcu Požega d.o.o., a nakon toga slijede još neki koraci da ono bude u funkciji. Očekujemo da početkom drugog mjeseca bude spremno za korištenje i dostupno svim građanima Grada Kutjeva. Zasigurno ovim projektom podižemo razinu komunalnog standarda, smanjujemo problem divljih odlagališta i deponija i povećavamo odvajanje korisnog otpada.”

Nakon gradonačelnika, prisutnima se obratio gospodin Nikola Banožić: “Građani Grada Kutjeva imat će mogućnost besplatno zbrinuti gotovo sve što se može proizvesti u jednom kućanstvu. Grad Kutjevo priključuje se već otvorenim reciklažnim dvorištima na području županije. Već smo uhodani u rad reciklažnog dvorišta tako da se veselimo i suradnji s Gradom Kutjevom koji ovim činom smanjuje količinu odloženog otpada na odlagalištima.”
Kratak opis projekta (KK.06.3.1.16.0053 – Reciklažno dvorište Kutjevo): Projekt “Reciklažno dvorište Kutjevo” obuhvaća izgradnju i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta te provođenje informativno-edukativnih aktivnosti i predavanja o odvajanju otpada i odlaganju otpada na za to predviđeno mjesto. Provedbom projekta podiže se razina svijesti stanovništva što doprinosi očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života stanovništva.

Naziv poziva: KK.06.3.1.16 – Uspostava reciklažnih dvorišta, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Zaštita okoliša i održivost resursa, Kohezijski fond.
Razdoblje provedbe projekta započelo je 3. studenog 2020. nakon što je potpisan ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i traje do 3. veljače 2022., ukupno 15 mjeseci.
Ukupna vrijednost projekta je 4.054.831,33 kuna, ukupno prihvatljivi troškovi iznose 3.941.452,01 kuna – sufinanciranje Europske unije iznosi 85% – 3.350.234,20 kuna, a udio Grada Kutjeva je 591.217,81 kuna.

Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti:
• izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta,
• informativno-obrazovne aktivnosti (provedba radionica o odvojenom prikupljanju otpada za građane te djecu školske i predškolske dobi, izrada i podjela letaka),
• upravljanje projektom,
• promidžbu i vidljivost.

Aktivnost izgradnje i opremanja je završena, obavljen je tehnički pregled i dobivena je uporabna dozvola. Također, sve ostale aktivnosti su pri kraju te se trenutno provode edukativne radionice po naseljima.
Reciklažno dvorište izgrađeno je pokraj gospodarske zone Kamenjača, a otvorenje se očekuje početkom ožujka. Njegovom izgradnjom svaka vrsta otpada imat će svoje mjesto u spremištima dvorišta. Ekološka osviještenost čuva prirodu i osigurava zdraviji život za buduće naraštaje stoga se i očekuje pozitivan učinak projekta na Grad Kutjevo i njegove stanovnike.


Izvor: PROMO

Vezano
Vezano