Search
Close this search box.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „ZAŽELI POSAO, PRUŽI POMOĆ! – FAZA II” Zapošljavanje 30 žena sufinancirao Europski socijalni fond

Kaptol je danas bio domaćin završne konferencije projekta „Zaželi posao, pruži pomoćfaza II” čiji je nositelj bila Udruga „Ruka podrške” iz Velike. Partneri na projektu su im bili općine Velika i Kaptol, Centar za socijalnu skrb Požega i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Požega.

 

Projekt „Zaželi posao, pruži pomoć – faza II” provodi se od 20.prosinca 2022. godine do 20.kolovoza 2023.godine. Ukupna vrijednost mu je 195.626,78 eura( milijun 473.950,00 lina) od čega je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda osigurala 85 posto sredstava a ostatak je namaknut iz državnog proračuna RH.
Osnovni cilj projekta bio je osnaživanje i unapređenje radnog potencijala 30 teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, što je dovelo do ublažavanja posljedica njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te potaklo njihovu socijalnu uključenost i povećalo razinu kvalitete života korisnika projekta. Korisnici projekta su starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju na području dviju spomenutih općina.

 

Na završnoj konferenciji projekt je predstavila njegova voditeljica, ujedno i predsjednica Udruge „Ruka podrške” Ana Blažević.
– Ovih 30 žena su kroz šest mjeseci pružale usluge pomoći i podrške u kući za 250 starijih i nemoćnih osoba koje žive na području općina Velika i Kaptol. Svi znamo kako danas živi starije stanovništvo, u samačkim i izoliranim kućanstvima, u teškim materijalnim i stambenim uvjetima i neophodno je osigurati im pomoć. S druge strane imamo dugotrajno nezaposlene žene koje su također izložene socijalnoj isključenosti. Ja uvijek kažem kako naši projekti izniču iz realne i stvarne potrebe na terenu pa smo tako i ovim projektom pokušali riješiti probleme direktno na terenu. Vjerujem da smo uspjeli i tome – istakla je A.Blažević. Dodala je kako se nada da će projekt biti brzo nastavljen fazom III jer ima naznaka iz mjerodavnog ministarstva kako će movi poziv biti objavljen već 21.kolovoza.

 

Sudionike završne konferencije, osobito prisutne žene koje su bile zaposlene u sklopu projekta, pozdravila je i predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Jasminka Antunović. – Drago mi je što je Zavod bio uključen u ovaj projekt. Posebno želim pozdraviti i zahvaliti ženama koje su vrijedno radile, uložile svoj trud, kako bi ponekad svojim korisnicima bile jedina obitelj i najbolja prijateljica – kazala je J.Antunović.

 

Zadovoljstvo zbog provedenog projekta iskazao je i načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.
– Nadamo se da će buduća treća faza projekta biti onakva kako je i obećavano: na tri godine i da će omogućiti vama da i dalje radite i da se pomalo primaknete mirovinama. Ono što je također potrebno je pomoć našem starijem stanovništvu, ljudima koji su većinom i sami, kojima je osim konkretne pomoći potrebna i topla riječ. Na tim toplim riječima koje ste uputili tim ljudima, posebna vam hvala – rekao je načelnik Pavičić.

 

Završnoj konferenciji su još prisustvovali i pročelnik jedinstvenog upravnog odjela Općine Velika Valentin Raguž, ravnatelj Hrvatskog zavoda za socijalni rad Požega Vjekoslav Potočanac i predstavnici Udruge „Veličanka”.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Udruge “Ruka podrške”.

Izvor: PROMO/ V.Milković
Foto: V.Milković

 

Vezano
Vezano