Search
Close this search box.

„ZDRAVOZUBCI” DOMA ZDRAVLJA Edukativno-preventivni pilot projekt iz jedne škole širi se na cijelu Požeško-slavonsku županiju

Hrvatska unutar Europske unije jedina nema nikakav preventivni projekt koji bi radio direktno s djecom kad je u pitanju oralno zdravlje. Ovu poražavajuću činjenicu naglasio je doktor dentalne medicine Mario Jakobović na konferenciji za novinare održanoj danas u Domu zdravlja na kojoj je bilo riječi o edukativno-preventivnom projektu „Zdravozubci” , koji bi trebao biti doprinos naše županije u nastojanju da se postojeće stanje promijeni. Nositelj projekta je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije dok su mu partneri Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.


„Zdravozubci” su, podsjetio je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki, pokrenuti kao pilot projekt 2018.godine u suradnji s Katoličkom osnovnom školom. – Dobili smo izvrsne rezultate pa smo, povodom toga, predložili da cijeli taj projekt dignemo na jednu višu razinu, odnosno na razinu cijele Požeško-slavonske županije. Provedba projekta predviđena je u dva dijela, tj. u dva posjeta razredima na početku školske godine u mjesecu rujnu, te ponovno nakon pet mjeseci, u mjesecu ožujku. Za posjet ukupno 17 osnovnih škola koje pohađa gotovo 600 djece, određeno je 5 liječničkih timova koji se sastoje od jednog doktora dentalne medicine te jedne medicinske sestre – istaoa je M.Višaticki. Njihov zadatak, odnosno cijelog projekta, bit će približit djeci potrebe očuvanja oralnog zdravlja, smanjiti strah od doktora dentalne medicine, naučiti ih kako pravilno održavati oralnu higijenu i poučiti ih pravilnim tehnikama četkanja zuba. Prilikom posjeta djeci će se poklanjati simbolični paketići sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka…. pa će se tako djeci na na zabavan način predstaviti zdrave higijenske navike. Također je planirana organizacija edukativne kazališne predstave.

Predviđeno je da projekt završi na Svjetski dan oralnog zdravlja a tada će najbolji razred kod kojeg se bude uočio najveći pomak u poboljšanju oralnog zdravlja, biti nagrađen jednodnevnim izletom na Park prirode Papuk. – Mogu samo pohvaliti i čestitati Domu zdravlja Požeško-slavonske županije, naravno i našem Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško – slavonske županije, koji su osmislili ovaj projekt, jer je vrijedan i multiplicira puno toga dobrog, zapravo radi dugoročnu uštedu u zdravstvenom sustavu, što je opet jedan od dobrih pokazatelja. Vjerujem da će se svih 17 škola, ne samo onih kojima je osnivač županija, već i one kojima je osnivač Grad Požega, uključiti u projekt te da ćemo u ovom vremenu koje je ispred nas, svjedočiti poboljšanju dentalne higijene naših najmlađih – istakla je na kraju županica Antonija Jozić.


Vrijednost projekta je 299.480 kuna a sredstva su osigurana kroz Europski socijalni fond.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano