Search
Close this search box.

ŽETVENE SVEČANOSTI U KAPTOLU Najveće okupljanje Čeha iz cijele Hrvatske sinoć započelo otvaranjem izložbe – danas na programu žetvena povorka, staročeški sajam…

Otvorenjem izložbe Kluba likovnih umjetnika „KV” u Domu Češke besede u Kaptolu sinoć su započele Žetvene svečanosti – Dožinky, najveća manifestacija koja okuplja Čehe iz cijele Republike Hrvatske. Ove godine kroz program Dožinky obilježava se i 100-ta godišnjica osnivanja Češke besede Kaptol.
Na izložbi, koja će se moći razgledati i danas, svoje je radove izložilo 11-ero slikara, sudionika likovne kolonije održane u svibnju u Kaptolu, Izložbu je postavila Anita Res a otvorenju su, među ostalim, prisustvovali i predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml-Tuček i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, zamjenik županice Nikola Ivanović te načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić. Autore izložbe i goste na otvorenju pozdravili su A.Res, predsjednica Štruml-Tuček i načelnik Pavičić. Slike s izložbe ostat će u trajnom vlasništvu kaptolačke Češke besede.
Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je veče pjesme, plesa i literarnog stvaralaštva.
Žetvene svečanosti nastavljaju se danas kada će od 16 sati posjetitelji moći razgledati staročeški sajam dok će u 18 sati krenuti žetvena povorka sa svim sudionicima Dožinky. I sajam i, nakon mimohoda, prigodan program održat će se kaptolačkom sportskom parku.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano