Search
Close this search box.

ZLATNE GRIVE ZLATNE DOLINE U Mihaljevcima održana 14. konjogojska izložba i 18. revijalna utakmica u vožnji zaprega

Konjogojstvena udruga Vallis Aurea iz Požege organizirala je  u prigradskom naselju Mihaljevcima na stadionu NK Croatia tradicionalnu priredbu Zlatne grive Zlatne doline „Mihaljevci 2022”, u sklopu koje je održana 14. konjogojska izložba i 18. revijalna utakmica u vožnji zaprega.  U nazočnosti gostiju, među kojima su bili predstavnici konjogojskih udruga iz Slavonije,  predsjednik Saveza hladnokrvnih konja Republike Hrvatske Miško Šklempe obratio se prigodnim pozdravnim riječima. -Nadam se da će sljedeće godine biti više sudionika, te da će do povećanja broja konja doći i u vašoj Požeško-slavonskoj županiji, iako je stočarstvo u velikom padu. Zahvaljujem na trudu vašoj Udruzi koja njeguje tradiciju, da se očuva konjogojstvo i zadrži ovaj obim koji imamo danas-poručio je predsjednik.

Načelnik Sektora za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede dr. sc. Mato Čačić prenio je pozdrave ministrice Marije Vučković.-Povećanje broja konja i uzgajivača je u rastućem trendu, pozivamo sve na prezentaciju koja će se poslije održati, vezano za novi uzgojni program hrvatskog teškog konja, a želim vam ugodan dan-kazao je M. Čačić.

Otvarajući ovu manifestaciju, zamjenik požeškog gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević  pozdravio je sudionike manifestacije   u ime gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića i Grada Požege. -U Slavoniji kažu da se  uz konja vojevalo, ljubovalo, rađalo i umiralo, konjogojstvo se prenosilo s generacije na generaciju, a svjedočimo da je i ove godine tako. Iskazujem nadu da ćemo se vidjeti i sljedeće godine-poručio je zamjenik gradonačelnika.

Na manifestaciji su podijeljeni pehari, priznanja i zahvalnice najuspješnijim sudionicima izložbe konja po ocjeni Ocjenjivačkog suda, koji su predstavili svoje konje po kolekcijama starijih pastuha, kobila, omica i kobila sa ždrebadi. Posjetitelji su mogli pogledati revijalnu utakmicu u vožnji zaprega, utakmice preciznosti i brzine, natjecanje u jahanju,  a održan je i izbor najljepše svatovske zaprege. Posebno zanimljivo i atraktivno bilo je tradicionalno natjecanje u vuči klada s jednim konjem ili parom konja. Prvo mjesto osvojio je Mario Kilbasa, drugo je zauzeo Luka Lukić, a treće mjesto Josip Sabljak. Posjetiteljima manifestacije osigurana je raznovrsna ponuda jela i pića.

Tekst : I. Tomić

Foto: I. Tomić, M. Cenbauer

Vezano
Vezano