Search
Close this search box.

„ZLATNE ŽICE SLAVONIJE” Predstavljen festivalski program

Na konferenciji za novinare danas je predstavljen program ovogodišnjeg požeškog festivala.
Predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić je naglasio kako se trudilo organizirati festival na način da se ispune očekivanja i naših građana, ali isto tako i brojne publike što u Hrvatskoj što u inozemstvu koja prati taj festival.
– Dakle, nastojali smo ga organizirati na način da ispravimo ono što je možda trebalo ispraviti, što su bile primjedbe, ali isto tako, trudili smo ga se organizirati na način da održimo tu visoku razinu koju je festival kroz ovih preko pola stoljeća postigao – rekao je gradonačelnik.
Festival će i ove godine trajati tri dana, od 1. do 3.rujna,


– Prvu večer, nakon nastupa folklornih skupina bit će koncert TS Ravnica pod nazivom „Naših prvih 30 godina”. To će biti presjek njihove 30-godišnje karijere koji će zajedno s njima proslaviti i njihovi solisti Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Vitovsky i Željko Barba. Drugu večer, u subotu, započinjemo s retrospektivom „Zlatnih žica Slavonije” na kojoj će nastupati eminentna imena tamburaške glazbe a njih će pratiti Tamburaški orkestar pod ravnanjem maestra Siniše leopolda. Retrospektiva će se snimati a HRT će emitirati nedugo nakon završetka festivala. Novost na ovogodišnjem festivalu jest druga pozornica, smještena nasuprot glavnoj, kod kipa sv.Trojstva, i na njoj će nakon retrospektive započeti koncert Indire i Slavonia banda tijekom kojeg će se glavna pozornica pripremiti za Đentlmene i Lidiju Bačić. Treća večer tradicionalno je večer novih pjesama. Ove godine ih je bilo 60-ak prijavljenih a odabrano je 20 tradicionalnih i pop pjevača i sastava: Miroslav Škoro, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac, Đuka Čaić, Viktorija Kulišić Đenka i Nenad Vetma, Marija Pavković Snaša i Ivan Štivić, Slavonske lole Slavonski dukati, Berde bend, Fijaker, Ravnica, Šokci, Jakov, Vlatka Kopić Tena ,Vranac, Đentlmeni, Posegana, Cure iz centra i Stjepan Mlikota. Osim njih pravo nastupa ostvarili su i pobjednic i festivala Zlatni glas Zlatne doline u Kaptolu Josip Paulić i orkestar Hrvoja Harkanovca. S obzirom na veliki broj prijavljenih dobrih pjesama, počeli smo razmišljati u tom smjeru da se iduće godine vrati poluifinalna večer a veći dugoročni cilj nam je odvojiti pop i tradicionalne tamburaške sastave – rekao je umjetnički direktor festivala Saša Botički. I ove godine, dodao je, posljednju festivalsku večer HRT će ju izravno prenositi.


Prva festivalska večer tradicionalno je rezervirana za nastupe kulrurno-umjetničkih društava o čemu je govorio voditelj tog dijela programa Nikola Kramar. Domaći KUD-ovi će u mimohodu doći na središnji gradski trg a potom će uslijediti igranje velikog šokačkog kola
– Nakon toga će nastupiti naša kulturno-umjetnička društva a izabrat će se i najgizdavija Šokica. Prošle godine smo prvi put krenuli s jednim projektom gdje smo predstavili jednu zemlju partnera, bila je to Ukrajina, a ove godine zemlja partner tog folklornog dijelu je Republika Češka. Doći će nam na višednevno gostovanje folklorni ansambl iz Plezena i predstavit će tradicijsku kulturu Češke. Također će u večernjem programu nastupiti eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske: iz Splita, Zagreba i Đakova. Bit će još neke popratne radionice, nastupi na drugim lokacijama za one koji ne mogu u to vrijeme doći na Trg. Tako se sve više približavamo jednom konceptu folklornog festivala koji je inkluzivan, koji uključuje one koji su u poziciji da ne mogu doći na trg. To će npr.biti programi koji će se izvesti u dječjim vrtićima, školama, zatvoru,staračkim domovima tako da približimo tradicijsku kulturu onima koji ne mogu biti s nama – najavio je N.Kramar.


Direktorica Turističke zajednice Mirna Šimunoivić Svoboda je najavila popratna festivalska događanja pa će se tako po 27.put održati Fišijada kao i Festivalski sajam.
– Zadovoljstvo mi je najaviti i dječji festival pod nazivom „ Zlatni mikrofon” koji će se održati po drugi put u sklopu festivala, u subotu 2.rujna u prijepodnevnim satima, dok će najbolje izvedbe biti predstavljene i u nedjelju na glavnoj pozornici na Trgu sv.Trojstva uoči početka Zlatnih žica Slavonije. Audicije za natjecanje i ove godine vodi prof. Ana Ticl Bušić i one će se održati tijekom lipnja – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano