Search
Close this search box.

ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE 2022. U KAPTOLU Pobjednik festivala Tamburaški sastav Žeteoci iz Osijeka

U sportskoj dvorani kaptolačke Osnovne škole Vilima Korajca sinoć je održan 47. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas Zlatne doline 2022“.  Izvedene su 23 pjesme, a nastupili su izvođači, tamburaški sastavi i pjevačke skupine iz Hrvatske  i susjednih zemalja. U prepunoj dvorani bili su nazočni predstavnici društveno-političkog i vjerskog života s područja Požeško-slavonske županije, mještani i gosti. Prigodnim pozdravnim riječima sudionicima Festivala obratio se općinski načelnik Mile Pavičić.- Drago mi je da ste i ove godine došli popratiti ovu našu manifestaciju i da ćemo zajedno uživati u lijepoj tamburaškoj pjesmi i glazbi, a svima vam želim ugodan boravak. Zahvaljujem svim sponzorima i pokrovitelju koji su omogućili da se ova manifestacija održi-poručio je načelnik Općine Kaptol.

Otvarajući Festival u ime pokrovitelja, županica Antonija Jozić je podsjetila da Kaptol slavi svoj 800. rođendan, u kojemu su nalazišta koja dokazuju da su ovdje ljudske zajednice boravile prije sedam milenija.-U Kaptolu je i kasnogotička renesansna utvrda-Stari kaptolački grad, ali u ponosnom i inatnom Kaptolu, slavonskom mjestu podno Papuka, njeguje se tamburaška glazba i obrađuju plodne slavonske ravnice. Dobro došli u Kaptol i uživajmo večeras u tradiciji i običajima slavonskog i hrvatskog naroda i vjerujem da ćemo se svi zajedno lijepo proveseliti- kazala je županica.

Nakon izvođenja svih pjesama uslijedio je zapažen nastup popularnih tamburaša „Fijaker“ iz Osijeka, koji su oduševili nazočnu publiku u dvorani. Odlukom Stručnog žirija dodijeljene su tri nagrade. Za pobjednika festivala i „Zlatni glas Zlatne doline 2022“ proglašen je Tamburaški sastav Žeteoci iz Osijeka s pjesmom „Četrdeset jeseni, četrdeset proljeća“, autora Stjepana Kneževića i Ivana Primana, te će nastupiti na Zlatnim žicama Slavonije u Požegi. Pobjedniku je nagradu u iznosu 4000 kuna uručila županica Antonija Jozić. Drugo mjesto zauzeo je Željko Witovski iz Osijeka sa skladbom „Slavonijo mati“, koju su napisali Krunoslav Mihaljević, Sebastijan Kovačević i Mirko Benčić, a nagradu 2000 kuna uručio mu  je načelnik Mile Pavičić. Treće mjesto i 1500 kuna  osvojio je  Tamburaški sastav Ambar iz Novske koji je izveo pjesmu „Jedno selo u mome srcu“, autora Sebastijana Kovačevića i Josipa Dabrovića.

Glasovima posjetitelja u prepunoj dvorani dodijeljene su također tri nagrade. Prvu nagradu u iznosu 3000 kuna dobio je Tamburaški sastav Čardaš iz Nove Gradiške za izvedbu pjesme „Inat“, slavonskih autora Alena Mozera i Gine Peterle, Nagradu je uručila predstavnica Turističke zajednice „Zlatni Papuk“ Kristina Rupert. Drugu nagradu osvojio je Dragan Kapčević za pjesmu „Mi bećari dobro znamo“, autora Ivice Bumbe i Branka Mikića, a nagradu je uručio predsjednik Općinskog vijeća Dario Lončarević. Treću nagradu osvojila je Katarina Mihaljević iz Virovitice za izvedbu skladbe „Pjesma nek’ traje“, Berislava Majstora i Jadranke Smiljanec. Nagradu je uručio predstavnik organizatora Josip Soldo.

Organizatori festivala bili su Općina Kaptol i Turistička zajednica „Zlatni Papuk“, pokrovitelj Požeško-slavonska županija, a potporu organizaciji dali su brojni sponzori ovog kraja. Festival su izravno prenosile Televizija hrvatske dijaspore CRO TV iz Frankfurta, TV Zapad iz Zaprešića, TV Posavina(BiH), te Etno-portal.

Tekst i foto: I. Tomić

Vezano
Vezano