Požeški vodič

Požeški vodič

Kategorija

Vremeplov

ZNAMENITI POŽEŽANI Srđan Tucić – od rodnog grada preko Zagreba, Londona i Pariza do New Yorka!

12.10.2022.

Jedan od znamenitih Požežana je i Srđan Tucić. Riječ je o hrvatskom glumcu i književniku rođenom u Požegi 9.veljače 1873.godine.
Tucić se od mladosti bavio glumom i pisanjem. Iz rodne Požege put ga je najprije odveo u Osijek gdje je bio intendant Hrvatskog narodnog Kazališta. Iz Osijeka je otišao u Zagreb gdje je radio kao tajnik zagrebačkog HNK-a. Život u inozemstvu Tucić je započeo u Bugarskoj, u Sofiji, gdje je bio ravnatelj i redatelj bugarskoga Narodnoga kazališta. Preselio se potom u Pariz, pa u London a skrasio se u New Yorku gdje je ostao do smrti 2.rujna 1940.godine.
Kad se govori o Tucićevom stvaralaštvu treba reći da je u zagrebačkom HNK-u glumio u sporednim ulogama a 1898. praizvedena mu je jednočina drama Povratak, kanonsko djelo hrvatskog naturalizma i dramskoga modernizma, kojom je stekao znatan književni ugled. Poznate su mu i tročine prozne drame Svršetak, Bura i Golgota a izdao je i knjigu Pod bičem života. U  New York je živio od prevođenja i suradnje u novinama, prekinuvši sve odnose s hrvatskom književnošću.

Izvor: Gradski muzej Požega/ enciklopedija.hr

Pretraga

Mudra izreka

  • “Ako ti ljudi pričaju iza leđa, znači da si ispred njih” (Zayn Malik)

  • Pjesma dana

  • Najčitanije