Search
Close this search box.

ŽUPANICA ANTONIJA JOZIĆ O PRVOJ GODINI MANDATA „Zadovoljna sam, mislim da smo učinili dobre iskorake, strateški se odredili prema projektima i donekle posložili funkcioniranje županijske uprave”

Prošla je godina dana od lokalnih izbora na kojima je za čelno mjesto u Požeško-slavonskoj  županiji uvjerljivo pobijedila Antonija Jozić (HDZ), bivša gradonačelnica Pleternice. Neposredan je to povod za ovaj razgovor:

* Na početku mandata u intervjuima za razne medije ste isticali kako je jedan od prvih zadataka riješiti dug županije star 15 godina, odnosno, ‘srediti’ financije – što je oko toga učinjeno?

-Pokrenuti su pregovori s nadležnim ministarstvom, a onda u konačnici i Vladom Republike Hrvatske od kojih smo zatražili otpis duga koji iznosi cca 23 milijuna kuna. Ako tome pribrojimo i potencijalni iznos kamata „penjemo“ se na gotovo 50 milijuna kuna, a to su iznosi koje Požeško-slavonska županija nikako ne može vratiti. Uz to htjela bih spomenuti da županija još sljedeće 3 godine otplaćuje i kredit vezano uz obveze Županijske uprave u ceste s godišnjim anuitetom od 5,1 milijun kuna što je veliko opterećenje za nas, a samo možemo razmišljati što smo s tim iznosom sve mogli financirati – od potpora gospodarstvu, poljoprivredi, studentima pa do financiranja strateških županijskih projekata. No što je tu je, moramo se uokviriti u ono što možemo. S druge strane moram istaknuti da smo uistinu temeljito analizirali rashode proračuna, ostvarili uštede gdje god smo mogli, a rezultat toga je višak prihoda nad rashodima u prošloj godini u visini od gotovo 12 milijuna kuna što ćemo usmjeriti u razvojne projekte Požeško-slavonske županije i održavanje tekuće likvidnosti obzirom da provodimo brojne projekte.

* Također ste isticali kako čovjek ne može raditi sam nego treba imati ekipu te da te ustroj po odjelima i uredima ‘ne štima’ – da li su sad sve organizacijske i kadrovske stvari posložene?

-Organizacija je „živo tkivo“ i treba puno vremena da se stvari poslože no zadovoljna sam s onim što smo do sad napravili. Izmijenjeno je unutarnje ustrojstvo, vjerujem da ćemo u okviru ovog ustroja biti učinkovitiji i uspješniji. Ono što bih posebno naglasila je to da osobno inzistiram na međusobnoj koordinaciji i komunikaciji, ne samo upravnih odjela već i svih ustanova u nadležnosti Požeško-slavonske županije – škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, naše Panore, Županijske uprave za ceste, zavoda i javne ustanove pa do Turističke zajednice. Tu je bilo određenih problema i nije se osjećao duh zajedništva što osobno smatram ključnim za provedbu svih naših strateških ciljeva, programa i projekata. Došla sam iz grada i gradske uprave u kojoj je to bilo uistinu na zavidnoj razini, stoga i ne čude uspjesi Pleternice na svim poljima, a želja mi je da u okviru županijske uprave stvorimo takvo okruženje. Vjerujem da ću uspjeti!

* Županijska i gradska uprava u ranijim godinama često nisu bile ‘ruku pod ruku’ – izgleda da su se stvari promijenile, kakva je suradnja na relaciji Grad Požega – županija?

-Ne bih željela komentirati vrijeme prije i odnose između Trga svetog Trojstva 1 i Županijske 7, ali mogu govoriti o vremenu u kojemu osobno pridonosim dobrim odnosima i suradnji, odnosno mogu govoriti o posljednjoj godini. Požega je glavni grad naše županije, upravno, gospodarsko i kulturno sjedište Požeško-slavonske županije. Meni je neprihvatljiva bilo kakva situacija osim ove današnje – situacije međusobnog uvažavanja, suradnje, potpore i angažiranosti na svim ključnim projektima i programima koji će pridonijeti razvoju naše Požege, a time i Požeško-slavonske županije. Dakle suradnja je odlična, ostat će takva i ništa ispod te razine nije u interesu građana naše županije.

*Kakva je suradnja s ostalim gradovima i općinama?

-Identično. Uistinu sam ponosna na našu suradnju. Često mi kolege na višim razinama vlasti znaju komentirati kako smo mi u Požeško-slavonskoj županiji jedan lijep primjer suradnje i zajedništva. Često se čujem s kolegama načelnicima i gradonačelnicima, česte su naše koordinacije, razgovori i dogovori o ključnim projektima. Vjerujem kako i ta naša suradnja i zajedništvo pridonose ostvarenju svih zacrtanih ciljeva. Nema kod nas komunikacije na način: „ja nisam za to nadležan”. Mi sjednemo, razgovaramo, nađemo rješenje i dalje zajednički „pušemo u isto jedro“.

*Po dolasku neke ste projekte zatekli u realizaciji, neki su bili na početku…- u ovih godinu dana na čemu ste najviše radili kad je o velikim projektima riječ?

-Nažalost mandat je krenuo burno, od bujičnih poplava i tuče pa su se time nametnuli i projekti retencija na Požeškoj gori koji bi trebali spriječiti prirodne nepogode u budućnosti. Tu je i projekt akumulacije Kamenska koji opet nailazi na velike prepreke u smislu zaštite prirode. Projekt izgradnje brze ceste od Požege do autoceste je pred ishođenjem građevinske dozvole – završena je projektno tehnička dokumentacija, predano je na građevinsku dozvolu i sad čekamo. Priprema se projektno-tehnička dozvola za rekonstrukciju Trenkovog dvorca, izgradnju Centra za posjetitelje u Kaptolu, istražne bušotine odnosno ispitivanje geotermalnog potencijala u Tekiću i Velikoj, završili smo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi, radimo novelaciju dokumentacije za izgradnju školske dvorane Gimnazije zatim hladnjače u Požegi i pokrećemo i neke nove projekte o kojima ćemo drugi put. Gradi se zgrada Centra za socijalnu skrb u Požegi, provodi se projekt Terme Lipik, Muzej bećarca u Pleternici, Spahijski podrum u Pakracu, a krenuli smo i s izgradnjom zgrade Zavoda za hitnu medicinu, tik do požeške bolnice. Dakle dinamično je, ali isto tako još je puno posla pred nama. Čeka nas jednosmjenski rad u našim osnovnim školama, izgradnja zgrade Poljoprivredno-prehrambene škole, obnova županijske palače i još puno toga.

*Trenutno je aktualo pitanje izgradnje Logističko-distribucijskih centara u Hrvatskoj. Hoće li ga Požega graditi?

– Trenutno prikupljamo iskaz interesa poljoprivrednih proizvođača zainteresiranih za udruživanje u proizvođačku organizaciju. Bez toga nema ni projekta Logističko-distribucijskog centra odnosno naše hladnjače za što imamo građevinsku dozvolu, ali ćemo projekte malo revidirati obzirom na nove zakonske odredbe vezano za građenje. Planiramo se prijaviti na otvoreni natječaj Ministarstva poljoprivrede, spremni smo preuzeti i rizik, ali sve skupa neće funkcionirati ako se ne osnuje proizvođačka organizacija. Vjerujem u naše poljoprivredne proizvođače i njihovu volju i želju da zajednički ostvarimo korak naprijed.

*I da zaključimo: jeste li zadovoljni prvom godišnjicom mandata?

-Zadovoljna sam. Mislim da smo učinili dobre iskorake, strateški se odredili prema projektima, donekle posložili funkcioniranje županijske uprave i da je svim mojim suradnicima vrlo jasan smjer kojim idemo. Tempo će se dizati s vremenom jer ja vjerujem da svi možemo više i bolje. Vjerujem u ljude i da će me u tome pratiti.

Razgovarala: V.Milković

Foto: pszupanija.hr

Vezano
Vezano