Search
Close this search box.

ŽUPANICA JOZIĆ NA SASTANKU S PREDSJEDNIKOM VLADE RH „U našoj županiji imamo organiziran smještaj za 100 izbjeglica iz Ukrajine a, bude li potrebno, u pripremi su i tri sportske dvorane”

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je jučer sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine, a kojemu je prisustvovala i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.
Premijer Plenković istaknuo je kako Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu koji izrazito pati u ovom trenutku, a Vlada je u tom kontekstu poduzela niz akcija, od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.
Što se tiče današnjeg sastanka s predstavnicima gradova, općina, županija te Međuresornih radnih skupina, premijer Plenković rekao je kako je njegov cilj rasprava o poboljšanju postojeće strukture te dodao kako je uspostavljena web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve one koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine te kako je otvorena i besplatna telefonska linija – 114.


Prema posljednjim podacima u Hrvatsku je ušlo 9.357 raseljenih osoba, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškarca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%. U Požeško-slavonskoj županiji trenutno se nalazi 80 raseljenih osoba iz Ukrajine od čega je 37-ero djece.
– Na području Požege je 19-ero izbjeglih iz Ukrajine, u Brestovcu 18, Jakšiću 17 i Pleternici 13. U našoj županiji u škole je već upisano 18-ero djece što je dosta velik broj, gledano u postotku, u odnosu na druge županije. Inače, u županiji imamo organiziran smještaj za 100 izbjeglica iz Ukrajine, 30 u Lipiku, 30 u Velikoj i 40 u Požegi, a, bude li potrebno, u pripremi su i tri sportske dvorane: u Pleternici, Brestovcu i Pakracu – rekla je županica nakon povratka iz Zagreba.
Kažimo još da je nakon sastanka sa županima održana i sjednica Vlade RH na kooj je donesena Odluka o financiranju troškova za stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine u pojedinačnom smještaju.

Izvor: pszupanija.hr/ V.Milković

Vezano
Vezano