Search
Close this search box.

ŽUPANICA JOZIĆ Obišla radove na izgradnji novog, 12 milijuna kuna vrijednog, Centra za socijalnu skrb Požega

Nova zgrada Centra za socijalnu skrb, nalazit će se u samome centru grada, točnije u Županijskoj ulici, a njezino dovršenje planirano je za listopad ove godine. Uz Centar, partneri na projektu pod nazivom “Novi centar za život u zajednici” su i Požeško-slavonska županija te Grad Pleternica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 12.104.575,70 kn, dok nepovratna sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 11.389.825,70 kn.


Županica Antonija Jozić, zajedno s ravnateljem Centra za socijalnu skrb Vjekoslavom Potočancem, te suradnicima na projektu, obišla je radove na izgradnji novoga Centra koji prema svim planovima i rokovima vrlo brzo napreduju.
Ravnatelj požeškog Centra Vjekoslav Potočanac istaknuo je kako su u dva mjeseca izgradnje nove zgrade, radovi došli gotovo do samoga krova. „Za djelatnike našega Centra i za samu instituciju, ova zgrada puno će značiti. Sami radovi na zgradi dio su ukupne vrijednosti projekta, a vrijednost radova iznosi 7.400.000,00 kuna. Cilj projekta ,,Novi Centar za život u zajednici” je unaprijediti infrastrukturne kapacitete Centra za socijalnu skrb Požega, a posebno s aspektom na proces deinstitucionalizacije koja se provodi na razini cijele Hrvatske, u čemu centri imaju ključnu ulogu.“ – rekao je ravnatelj Potočanac.


Centar za socijalnu skrb Požega pokriva 8 jedinica lokalne samouprave u tri grada i pet općina, a provodi 150 javnih ovlasti, mjere iz obiteljsko pravne-zaštite, te izdaje socijalne usluge na temelju Obiteljskog zakona i na temelju Zakona o socijalnoj skrbi.
„Zajedno sa podružnicom Obiteljski centar trenutno imamo 36 djelatnika uz pripravnike. Završetkom nove zgrade svi naši djelatnici dobit će adekvatne uvjete rada, a naši korisnici kojih je trenutno oko 2300, time će dobiti bolju uslugu jer će nova zgrada biti prilagođena svim korisnicima, osobama s invaliditetom i osobama s poteškoćama u razvoju. Kvadratura nove zgrade bit će oko 800 m2 te će u potpunosti ispuniti sve što treba za rad samoga Centra.“ – rekao je Potočanac.


Županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta i brzo napredujućim radovima. „Ovo je projekt za koji su osigurana sredstva Europske unije iz prethodnog financijskog razdoblja te se nadamo kako ćemo do kraja godine, a možda čak i malo ranije, upravo ovdje imati i svečano otvorenje. Na području županije velika su ulaganja u infrastrukturu koja se tiču socijalne skrbi. Radi se na izgradnji novog Centra za socijalnu skrb, dok se također izvode radovi na potkrovlju Sigurne kuće te na standardu usluge koja se pruža korisnicama koje se tamo nalaze. Stara zgrada Centra za socijalnu skrb poslužit će za rad Obiteljskog centra koji će sa 01. siječnja 2023. godine postati samostalna ustanova u okviru novoga zakona.“ – rekla je županica ovom prigodom te istaknula kako će ovaj mjesec započeti radovi i na obnovi zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega koji je pretrpio značajne štete nakon prošlogodišnje prirodne nepogode.


Josipa Jurčić, administrator na izgradnji novoga Centra istaknula je kako su projektne aktivnosti podijeljene u četiri faze, s tim da je prva faza odrađena – Kupnja zemljišta i izrada projektno tehničke dokumentacije za građevinske radove. „Druga faza je u tijeku, znači radi se o izgradnji zgrade, dok je dio treće faze u smislu nabavke vozila odrađen, a nabava opreme potrebnog namještaja, uređaja i IKT opreme će se odraditi naknadno.“ – rekla je Josipa Jurčić te naglasila kako je četvrta faza projekta – Promocija horizontalnih načela politika EU također odrađena.

Izvor: pszupanija.hr

Vezano
Vezano