Search
Close this search box.

ŽUPANIJSKA GOSPODARSKA KOMORA „Zlatne kune” dodijeljene tvrtkama Agronom d.o.o., Poljoprivreda Lipik d.d. i Oroz pharm d.o.o.

Gospodarstvo Požeško-slavonske županije nastavilo je s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodnu 2021. godinu – istaknuto je to na danas održanoj svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća županijske komore Požega. Potvrđuje to analiza podataka o poslovanju 1069 trgovačkog društva koji su predali financijska izvješća za poslovanje u 2022. godini. Poduzetnici u županiji ostvarili su ukupne prihode u iznosu od 826 milijuna eura što predstavlja rast 13% u odnosu na prethodnu godinu. Također, nastavljen je trend rada s dobiti te je dobit iznosila 34 milijuna eura. Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u trgovačkim društvima je rasla te u 2022. iznosi 782 eura.
Ove podatke o stanju gospodarstva u našoj županiji predstavio je predsjednik Županijske gospodarske komore Goran Šutalo. Svečana sjednica Gospodarskog vijeća bila je prigoda i da se najboljim tvrtkama u kategoriji malih, srednjih i velikih dodijele ‘Zlatne kune’ za postignute rezultate u 2022.godini.

Zlatnu plaketu za najuspješnije malo trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Oroz pharm d.o.o. iz Pleternice.
Tvrtka Oroz pharm d.o.o. osnovana je 1998. S radom je započela u malom iznajmljenom prostoru u Pleternici s vlasnikom Pericom Orozom kao jedinim zaposlenikom. 2002.tvrtka se seli u vlastiti prostor u Pleternici gdje su sjedište, poljoprivredna ljekarna te centralno skladište, dok 2014.g otvaraju poslovnicu u Požegi. Tvrtka danas broji 11 zaposlenih od kojih je više od 50% zaposlenih visokoobrazovanih agronomske i prehrambene struke. Većina zaposlenih su dugogodišnji zaposlenici, što vlasnik tvrtke ističe kao jedan od najvećih uspjeha u proteklih više od 25 godina rada. U 2022. ostvarili su 2,6 milijuna eura prihoda što je rast od 34%, dok je dobit rasta 17% te je iznosila 136 tisuća eura.

Zlatnu plaketu za najuspješnije srednje trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Poljoprivreda Lipik d.d. iz Lipika.
Poljoprivreda Lipik d.d. osnovana je 1938. Do Domovinskog rata imala je 370 zaposlenih i 3500 ha vlastitog zemljišta. Danas su rijedak primjer maloga i radničkoga dioničarstva u Hrvatskoj s 28 zaposlenih. Bave se ratarstvom na 1000 ha, stočarstvom gdje vrše tov junadi s kapacitetom od 400 junica po turnusu te uslugom skladištenja i sušenja žitarica u silosima kapaciteta 24 000 tona. U 2022. ostvarili su 6 milijuna eura prihoda, te 1,6 milijuna eura dobiti, što predstavlja rast od 240%. Izvoz im čini više od polovice prihoda s rastom od 43%. Ovo im je 3. Zlatna kuna.

Zlatnu plaketu za najuspješnije veliko trgovačko društvo u 2022. godini dobila je tvrtka Agronom d.o.o. iz Požege.
Tvrtka Agronom d.o.o. Požega osnovana je 1996. godine. Kontinuiranim razvojem i ulaganjima u tvrtku, Agronom se svrstao među vodeće tvrtke na području trgovine poljoprivrednim proizvodima, poljoprivrednom mehanizacijom te repromaterijalom za poljoprivredu. Ekskluzivni su uvoznik, prodavatelj i serviser poljoprivrednih traktora, te renomiranih svjetskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije. Maloprodaja se odvija kroz 77 poljoprivrednih ljekarni i 3 novootvorena agro centra na području kontinentalne Hrvatske, te kroz veleprodaju na domaćem i inozemnom tržištu. U 2022. ostvarili ukupne prihode od 167 milijuna eura uz rast od 63%, dok je dobit iznosila gotovo 7 milijuna eura uz rast od čak 135%. Izvoz im je rastao za 77% te je iznosio 60 milijuna eura. Zapošljavaju 420 djelatnika te kontinuirano povećavaju plaće koje su u 2022. rasle 30%. Ovo im je 3. Zlatna kuna
Gospodarstvenicima Požeško-slavonske županije prigodno su se obratili gradonačelnik Požege dr.sc.Željko Glavić i županica Antonija Jozić.

Izvor: V.Milković/ ŽGK

Vezano
Vezano