Najčitanije

 • Fotogalerije

  DUGOGODIŠNJA RAVNATELJICA OŠ “DOBRIŠA CESARIĆ” ZVJEZDANA KRIP Nakon 34 godine rada u školi, odlazi u mirovinu – „Biti učitelj nije posao, to je poziv”

  – Nakon 34 godine rada u školi, čovjek se umori – kaže ovo dugogodišnja ravnateljica OŠ „Dobriša Cesarić” Zvjezdana Krip, koja je, baš zbog toga, nakon isteka još jednog mandata odlučila nešto ranije otići u mirovinu.
  Iz rodne Koprivnice u Požegu ju je dovela, a što drugo nego – ljubav. Bilo je to, sad već daleke 1987.godine, nakon završetka fakulteta na kojemu je studirala povijest i filozofiju. Prva radna mjesta su joj bila u Brestovcu i Orljavcu a u Požegu gdje je živjela, u OŠ „Dobriša Cesarić”, došla je u siječnju 1994.godine.

  Rad na poboljšanju uvjeta u školi

  – U nastavi sam radila 14 godina. Kao učiteljica i razrednica s veseljem sam poučavala generacije učenika, aktivno sudjelovala na natjecanjima i raznim školskim i gradskim projektima. Ravnateljicom škole sam imenovana 2008.godine i od samog početka želja mi je bila unaprijediti uvjete rada, kako za učenike tako i za učitelje i sve zaposlenike škole. Matična škola građena je 1962.g. te je puno toga trebalo urediti. Prva velika investicija bila je novo grijanje i hlađenje, jedina smo škola koja ima sustav vektilokonvektora, zimi griju ,a ljeti hlade. Nakon toga je zamijenjena vanjska i unutarnja stolarija, škola je potom dobila novu fasadu i novi limeni krov. Paralelno s tim uređene su učionice, redovito se kreće, brusi parket…Osim toga, danas je škola opremljena pametnim pločama i informatičkom opremom, imamo dvije uređene informatičke učionice kako bi svi učenici od 1.-8.razreda mogli pohađati nastavu informatike. 2017.g. započela je prva faza dogradnje škole, tada smo dobili nove prostorije: 3 učionice, kuhinju, blagovaonicu, nove urede, garderobe za potrebe sportske dvorane. Sportska dvorana dovršene je i stavljena na korištenje 2019.godine. Jedina smo škola u gradu koja ima svoju sportsku dvoranu na sreću i radost naših učenika – prisjetila se Z.Krip ukratko najznačajnijih aktivnosti proteklih godina. Podsjetila je također i kako matična škola u svom sastavu ima i jednu malu područnu školu, u Novoj Lipi, u kojoj je iz godine u godinu sve manje učenika: ove godine ih je samo 4 u jednom kombiniranom razredu! I u toj školi se uređivala fasada, stolarija te vanjsko igralište.
  – Smatram da možemo biti zadovoljnim uvjetima koje kao škola pružamo našim učenicima: tu je stručan učiteljski kadar, stručna pedagoška služba i dobri materijalni uvjeti… ali, djece je sve manje. Posao ravnatelja nije lak, vrlo je odgovoran i zahtjevan. Morate biti „Marica za sve“, od menadžera, financijskog stručnjaka, pravnika, učitelja, roditelja, često rame za plakanje i medijator u rješavanju sukoba… – dodala je Z.Krip.

  Ni u mirovini – neće mirovati!

  Rad s djecom u školi, istakla je također, općenito nije lak, neovisno o ravnateljskoj poziciji.
  – Ja sam na sjednicama često govorila kako biti učitelj nije posao, nego da je to poziv. To je poziv kojem se osoba mora posvetiti, znači biti posvećena od 0 do 24 sata. Jer, ti nisi samo učitelj, predavač, nastavnik..ti moraš razumjeti tu djecu, ti moraš razumjeti odnose u obitelji da bi bolje shvatio.. znači, moraš im biti podrška u svakom pogledu, biti im i mama i tata..imati razumijevanja za sve. Ako si pravi učitelj.
  A što se tiče ‘umirovljeničkih planova’, Zvjezdana Krip će se najprije ovog ljeta malo odmoriti, posjetiti kćer u Kanadi, i onda …- Idem u mirovinu, ali sigurno neću mirovati. Pored već od ranije poznatih hobija, planinarenja i vožnje biciklom, imam još puno toga što za vrijeme radnog odnosa nisam stigla i moga raditi. Veselim se novim putovanjima i druženju s obitelji, a mojim kolegama koji ostaju i novoj ravnateljici želim puno uspjeha u radu – zaključila je Z.Krip.

  Tekst i foto: V.Milković

  Mudra izreka

 • „Beskoristan život je isto što i rana smrt” ( Johann Wolfgang Goethe )

 • Najnovije

 • Program Kazališta u veljači