Search
Close this search box.

GRAD POŽEGA Zdravlje zajednice – poziv građanima na košnju ambrozije

U tijeku je borba protiv ambrozije, alergene biljke koja proizvodi velike količine peludi što kod ljudi izaziva alergije. Grad Požega podsjeća vlasnike ili posjednike poljoprivrednog i drugog zemljišta, dakle vrtova, oranica, livada i sličnih površina, neizgrađenog građevinskog zemljišta, uključujući rubove parcela, šuma i poljskih putova, na području grada  da su dužni tijekom vegetacijske sezone tekuće godine, u više navrata, sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, a sve s ciljem sprečavanja njezinog daljnjeg širenja u svrhu zaštite zdravlja građana.
Redovitim održavanjem  zemljišta od zarasle trave i korova, sveukupno opterećenje alergenima u okolišu može se smanjiti, poboljšavajući kvalitetu zraka i sigurnost za osobe s alergijama. Najdjelotvorniji pristup u suzbijanju ambrozije je primjena mehaničkih mjera ( čupanje, redovita košnja, okopavanje, kultivacija), agrotehničkih mjera (obrada tla, pravovremena sjetva, prašenje strništa) kao i kemijskih mjera, korištenjem herbicida.
Provedba ove obveze redovito će se kontrolirati te će se protiv onih koji se iste ne pridržavaju poduzeti mjere u skladu s nadležnošću i općim aktima Grada Požege. U cilju izbjegavanja pokretanja postupka, nadležne službe pozivaju građane da redovito uklanjaju i suzbijaju ambroziju sa svojih površina.

Izvor: Grad Požega

Vezano
Vezano