Search
Close this search box.

GORAN ŠUTALO „Ne želim ni pomisliti na to da bi država odustala od financiranja razlike za izgradnju brze ceste Požega – izlaz na autoput, jer bi to značilo zaustavljanje investicija u našoj županiji, a o novima nema ni spomena”

Požega je nedavno bila domaćin druge Regionalne konferencije „Mislimo gospodarski, razvijamo regionalno” koju je organizirala Županijska gospodarska komora u suradnji sa Sektorom za industriju i održivi razvoj HGK i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije. Naglasak u raspravama je bio na trenutnim izazovima i smjerovima razvoja gospodarstva Požeško-slavonske županije. Predsjednik Županijske gospodarske komore Goran Šutalo se prisutnima obratio na kraju skupa.

– Prije svega htio bih se osvrnuti na prošlu konferenciju od koje je proteklo godinu dana. Na toj konferenciji, ali i poslije nje, nekako se najviše isticala, a kasnije i kuloarima spominjala izgradnja brze ceste Požega – izlaz na autoput. Smatram da je to iznimno važno, stoga ne čudi toliki interes cjelokupne privrede i javnosti. Važno je i danas spomenuti što se po tom pitanju učinilo u proteklom razdoblju od jedne godine. Znamo da je natječaj za izvođača radova proveden i da su dva najpovoljnija izdvojena – Kinezi prvi i Strabag drugi, ali do sada nije potpisan ugovor sa najboljim izvođačem. Isto tako, znamo da je otvoren poziv za otkup parcela kako bi se do kraja riješili imovinsko pravni odnosi. To je što znamo da je u protekloj godini učinjeno.
Moram istaknuti da je spomenuta cesta ušla u sufinanciranje EU i da taj iznos nije dovoljan za dovršetak iste, čiji ostatak treba nadomjestiti država. Ne želim ni pomisliti na to da bi država odustala od financiranja razlike za tu cestu, jer bi to značilo zaustavljanje investicija u našoj županiji, a o novima nema ni spomena – rekao je G.Šutalo. Podsjetio se potom, prerano preminulog, tajnika Komore Marka Dumančića a koji je, s puno entuzijazma radio na pripremi prve Konferencije i svojim nesebičnim radom dao veliki doprinos radu ŽGK Požega.

– Kad danas govorimo o turizmu Požeško-slavonske županije, nastavio je G.Đutalo, otvaramo važne teme poput izgradnje novih smještajnih kapaciteta i strategije održivog turizma. Prema pokazateljima vidimo da nam se iz godine u godinu turistička ponuda diže i dolasci gostiju povećavaju, a taj trend možemo još više podići sa novim ulaganjima u nove kapacitete i hotele sa 4*. Razvojem vinske, gastro, outdoor i zdravstvene ponude, Požeško slavonska županija ima sav potencijal za poboljšanje ponude cjelogodišnjeg održivog turizma.
Možemo istaknuti da u srednjoročnoj perspektivi glavne izazove za rast i razvoj predstavljaju razina produktivnosti i nedostatak radne snage. Povećanje produktivnosti zahtjeva poticanje inovacija, te digitalizacija i robotizacija procesa, kao i olakšanje pristupu financiranja i pristupu korištenja fondova EU za modernizaciju i inovaciju. Produktivnost i dostupnost kvalificirane radne snage ključni su elementi koji utječu na konkurentnost pojedinih tvrtki, regija. Na razini tvrtke, povećanje produktivnosti ukazuje na veću učinkovitost, a samim time doprinosi rastu zaposlenosti i izvoza.
Danas smo raspravljali o ključnim temama koje dotiču sve grane poslovanja i zahvaljujem se Županiji kao pokrovitelju ove konferencije i županici Antoniji Jozić na podršci, kao i saborskom zastupniku i gradonačelniku grada Požege Željku Glaviću, državnom tajniku ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivanu Vidišu, državnom tajniku ministarstva gospodarstva Goranu Romeku, te potpredsjedniku HGK Tomislavu Radošu i svim panelistima i sudionicima u ovoj raspravi.

Pripremila i foto: V.Milković

Vezano
Vezano
20240515_115702
NEČUVENO U parku obavio nuždu!

Nepoznati počinitelj otuđio ruksak U srijedu 18. rujna 2024., policijskim službenicima je prijavio 48-godišnjak da mu je istoga dana u…