Search
Close this search box.

OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA POŽEGA Međunarodni dan točkica

Naša je škola ovaj tjedan po prvi put na školskoj razini obilježila Međunarodni dan točkica u suradnji s učiteljima OŠ Dore Pejačević Našice, OŠ „Vladimir Nazor“ Đakovo, OŠ Franje Krežme Osijek i OŠ Hinka Juhna Podgorač.
Učiteljica Jasminka Hajpek  prošle je godine prvi put u nastavi Njemačkoga jezika obilježila Međunarodni dan točkica. Ove je godine pozvala na suradnju učitelje i nastavnike cijele škole. Zainteresirane učiteljice su s učenicima odradili sljedeće zanimljive aktivnosti u nastavi:  
Učenici 1.b u Matičnoj školi na satu su hrvatskog jezika, nakon što im je učiteljica Ksenija Teskač ispričala priču o djevojčici Ini, u crtančici crtali različite točke i odradili predvježbu za pisanje slova. Na satu likovne kulture su pogledali radove Vasilija Kandinskog i bojicama crtali krugove. Svaki je učenik zatim dobio prvo slovo svog imena s kružićima koje su obojali pa zalijepili na papir. U produženom boravku su nastavili crtati različite točke s učiteljicom Samantom Solinom.
Učenici 3.a su s učiteljicom Zdenkom Matković, nakon što su poslušali priču “The Dot”, točkicama različitih boja i veličina izradili crteže na kojima se mogla uočiti njihova kreativnost na kojima su točkicama crtali različite predmete koje srećemo u prirodi. Poslušali su nekoliko puta pjesmu “The Dot Song”, a zatim su zajednički pjevali i plesali uz glazbenu pozadinu Zdenka Matkovic_ plesu i pjevaju.mov Na samom su kraju pisali poruke dajući savjete kako treba biti uporan i kako ne treba odustajati ako se pojave problemi.
Učenici 8. razreda su na satu hrvatskog jezika s nastavnicom Biljanom Marković, nakon što su pročitali priču, u skupinama vrednovali književni tekst tumačeći njegov utjecaj na oblikovanje njihovih stavova i mišljenja. Navodili su unutarnje osobine djevojčice na početku i na kraju priče i osobine Inine učiteljice te su pisali poruke na koje ih je naveo pročitani tekst.
Učenici 6. razreda na nastavi su Hrvatskoga jezika, s nastavnicom Valentinom Čurčić, poslušali priču “The Dot”. Prije samog čitanja, na temelju sličica, dodjeljivali su osobine djevojčici Ini i njezinoj učiteljici, a nakon čitanja su komentirali svoja mišljenja i uočavali u čemu se razlikuju sada kada su čuli priču. Na temelju priče su zaključili da je svako dijete kreativno i umjetnik na svoj način, da nikada ne trebaju odustajati kada se pojavi problem, već potražiti pomoć. Zatim su točkicama crtali kako zamišljaju da izgledaju Inine slike kada je sretna, a kako kada je ljuta.
U Područnoj su školi prvašići s učiteljicom Svjetlanom Ružić na satu Hrvatskoga jezika slagali sličice i predviđali redoslijed radnje u slikovnici The Dot, poslušali prijevod priče te razgovarali o osobinama i postupcima likova u priči. Zaključili su da je važno pokušati i dati podršku jedni drugima kako bi uspjeli  ostvariti ono što im se u početku čini teško. Na satu Likovnog su slikali rad na temu točke. Svi su odjenuli točkaste majice, pa i učiteljice. 
Učenici drugog razreda su s učiteljicom Helenom Mauerman najprije pomoću slika iz slikovnice predviđali o čemu slikovnica govori, a zatim su čitali i razgovarali o pročitanoj priči. Ukrašavali su svoje točkice i pjevali na engleskom jeziku.
Učenici četvrtog razreda su s učiteljicom Vlastom Jezerčić uz pomoć sličica iz priče predviđali  o čemu tekst govori, zatim su  ga pročitali i razgovarali o njemu.  Učenici su točkicama u hodniku škole izradili krila koja ih podsjećaju da ne treba odustati od svojih snova i  da treba uvijek dati podršku drugima. Na satu Likovne kulture upoznali su djela ruskog umjetnika Vasilija Kandinskog te su slikali po uzoru na njega. Na satu Tjelesnog igrali su Twister.
Na satu Njemačkoga jezika učenici 7. i 8. razreda s učiteljicom Jasminkom Hajpek su, nakon što su poslušali priču na njemačkom jeziku “Der Punkt – Kunst kann jeder”, pridruživali ponuđene pridjeve odgovarajućim likovima u priči. U parovima su razgovarali u kojim situacijama su slični djevojčici Ini na početku i na kraju priče te su u plenumu raspravljali što im se sviđa ili ne sviđa kod Ine i zašto, u kojim situacijama oni trebaju pomoć i smatraju li sebe kreativnima i motiviranima za sve aktivnosti u školi. Oni koji vole slikati su na kraju sata nacrtali nekoliko različitih točkica kao djevojčica Ina, potpisali se ispod svog rada, dok su oni koji ne vole slikati ili sebe ne smatraju dovoljno kreativnima nacrtali samo jednu malu točkicu kao Ina na početku priče i potpisali se ispod svog rada.    
Idejna začetnica ovog projekta učiteljica Alenka Taslak iz OŠ Dore Pejačević Našice je učiteljici Hajpek 16. rujna poslala poveznicu na online prijenos uživo iz Bostona  gdje je u Schubert kazalištu autor ove priče „The Dot“ Peter H. Reynolds pozdravio učitelje iz cijeloga svijeta koji su se okupili kako bi online proslavili Međunarodni dan točkica. U kazalištu je Peter pročitao priču “The Dot” te pozivao na pozornicu učenike koji su sjedili u publici i poticao ih na nacrtanje motiva koje su čuli u priči. Ukoliko neko dijete nešto nije znalo nacrtati, Peter je davao ideje i poticao na crtanje. Ideja cijelog projekta se našim učenicima i učiteljima koji su sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana točkica svidjela te ga planiramo i iduće godine zajednički obilježiti.

Izvor: Jasminka Hajpek, prof. izvrsna savjetnica

 

Vezano
Vezano