Search
Close this search box.

ZA ČIŠĆU I ZDRAVIJU BUDUĆNOST GRAĐANA Projekt „Zelena Požega”

Kratkometražni film „Zelena Požega“ poziva građane na suradnju u građenju zelenijeg i ekološki prihvatljivijeg okruženja i naglašava rješenja koja je Grad Požega osigurao za zdraviji okoliš. Zajednička vizija koja je okosnica ovog projekta je snaga zajednice kojom se želi postići čišća i zdravija budućnost za svakog pojedinca, naglašavajući dobrobit za najmlađe. Film je nastao u suradnji Savjeta mladih Grada Požege i Studija 23.
Požega od 2019. godine ima svoje reciklažno dvorište, a 2023. godine je otvorena kompostana. U proteklih nekoliko godina, Grad i komunalno poduzeće su osigurali nekoliko tisuća vrsta spremnika za otpad. Građanima je tako omogućeno odgovorno odvajanje otpada  i briga za okoliš već u njihovim domovima.
Međutim, neodgovornost pojedinaca koji nepromišljeno stvaraju divlje deponije dovodi do onečišćavanja tla i vode, a samim time i do lošije kvalitete života svih građana. Naglasak se stavlja na odvajanje otpada i bacanje istoga u za to određene prostore. Od 2022. godine Grad Požega je sanirao tri divlje deponije i do kraja ove godine je planirana četvrta, a vrijednost tih investicija je oko  120 tisuća eura.  
„Svakome bi trebale biti važnije one nemjerljive veličine, a to je naše zdravlje, čist okoliš i bolji život naše djece “ – izjavila je Jelena Vidović, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege. Grad se kroz ovakve projekte razvija u održivi prostor za život i daje se mogućnost daljnjim inovacijama i razvitku.
Obzirom da svijet ostaje na mladima, Savjet mladih Grada Požege odlučio je uključiti se i aktivno pomoći u promicanju zelenih politika Grada Požege. Savjet je prepoznao opcije koje bi se mogle iskoristiti u tom pogledu, a to su dostupne medijske platforme i školski programi. Educirani i informirani građani su odgovorni građani koji će biti spremni surađivati s institucijama i komunalnim službama. Time se želi pomoći u podizanju svijesti građana, ali i učinkovitosti komunalnih službi, kao i partnerstvo građana i Grada u provođenju zelenih politika i same zaštite okoliša.
U filmu se uz pročelnicu Vidović pojavljuju Domagoj Lovrić, direktor Komunalca Požega d.o.o., Mato Matijević, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Požega, Anto Bekić, direktor Tekije d.o.o. i Marko Doboš, stručni suradnik za biologiju JU PP Papuk. 

Izvor: pozega.hr

Vezano
Vezano