OD IDUĆE GODINE Nove djelatnosti u sklopu Doma zdravlja Požeško-slavonske županije

U skladu sa zdravstvenom reformom u tijeku je rekonstrukcija i opremanje prostora Doma zdravlja Požeško-slavonske županije čime će se stvoriti preduvjeti za uvođenje pet novih zdravstvenih djelatnosti od iduće godine. Riječ je o djelatnosti radne terapije, psihološkoj djelatnosti, logopedskoj djelatnosti, fizioterapiji te sestrinskom savjetovalištu za kronične nezarazne bolesti, a dodatno se u siječnju 2025. godine očekuje i preuzimanje primarnog medicinsko-biokemijskog laboratorija.
– Odlaskom Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije koji su s nama bili korisnici zgrade od 2011. godine, otvorili su se prostori kako bismo odgovorili na zahtjeve koje je pred nas stavio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti gdje smo u obvezi otvoriti pet novih djelatnosti. Prelazak sanitetskog prijevoza pod službu Zavoda za hitnu medicinu nećemo ni osjetiti jer ćemo zaposliti gotovo četrdeset novih djelatnika – rekao je Marijan Višaticki, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

Naglasio je kako će Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, kada ugovori nove djelatnosti, biti zadužen za petnaest zdravstvenih djelatnosti na području županije.
– U financijskom smislu i smislu potpore uz nas uvijek stoji naš osnivač Požeško-slavonska županija na čelu sa županicom Jozić koja prati naš rast i razvoj i odgovore na zakonske okvire koji se stavljaju pred našu ustanovu – rekao je Višaticki.  
Osim matične zgrade Doma zdravlja Požeško-slavonske županije u Požegi i zgrade u Bolničkoj ulici u Pakracu, rekonstrukcija i opremanje realizirat će se i u prostorima Doma zdravlja u Industrijskoj ulici 26 i Vukovarskoj ulici 31 u Požegi. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 60 tisuća eura, a financirat će se iz decentraliziranih sredstava Požeško-slavonske županije te iz vlastitih sredstava Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.
Početkom 2025. godine planirana je i rekonstrukcija potkrovlja u zgradi Doma zdravlja u Pleternici gdje će se izmjestiti ordinacije koje rade u smjenskom radu i također uvesti nove djelatnosti. Vrijednost investicije je oko 40 tisuća eura, a kako ističe ravnatelj Višaticki u fokusu je i veća dostupnosti njege u kući.
– U postupku smo ugovaranja kućnih njega, povećavamo broj izvršitelja jer je djelatnost njege u kući bolesnika u takvoj potrebi, što je prepoznala i mreža i zakonodavac – dodao je Višaticki.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je zadovoljstvo što zdravstvene ustanove na području županije prate sve ono što zdravstvena reforma u Republici Hrvatskoj predviđa.
– Od 1. siječnja u sklopu Doma zdravlja Požeško-slavonske županije bit će pet novih djelatnosti, uz preuzimanje medicinsko-biokemijskog laboratorija. Time će naši građani u okviru Doma zdravlja imati veći broj usluga koje će im se pružati u odnosu kako je to bilo ranije. Naravno, sve to na korist zdravstvene skrbi i zdravstvene zaštite za naše sugrađane – istaknula je Jozić.
Spomenula je i dvije velike planirane investicije u Lipiku i Orljavcu.
– Ovo nisu jedina sredstva koja se ulažu u razvoj zdravstva na području Požeško-slavonske županije. Ako govorimo o Domu zdravlja, očekuju nas dvije velike investicije, to je izgradnja Doma zdravlja u Lipiku te ćemo ove godine raspisati javni natječaj za odabir izvođača radova. Isto tako, očekuje nas i rekonstrukcija zgrade odnosno izgradnja Centra za palijativnu skrb na području općine Brestovac, za što je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije te ishođenje građevinske dozvole – istaknula Jozić.

Izvor: pszupanija.he

Vezano
Vezano