Search
Close this search box.

DEVETNICA GOSPI OD SUZA U PLETERNICI Ove godine ju predvodi fra Jozo Grbeš provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

Devetnicu „Gospe od Suza”, od 23. do 31.kolovoza u Pleternici, predvodit će
fra Jozo Grbeš provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije – potvrdio nam je to rektor Svetišta Gospe od Suza preč.Antun Ćorković.
Kao i ranijih godina svete mise započinjat će od 19 sati a prije toga, u 18 sati molit će se krunica. Nakon mise u župnoj crkvi je klanjanje pred Presvetim. Također, svaki dan Devetnice postojat će mogućnost za svetu ispovijed.
Posljednjeg dana Devetnice mise će biti u 10, 16 i 19 sati a u 18 sati je program za djecu i mlade. Središnje misno slavlje predvodit će požeški biskup msgr.dr.Antun Škvorčevoć.

Fra Jozo Grbeš rođen je 1966. godine u selu Kovačevo Polje u Rami, BiH, odakle je kao dijete s obitelji preselio u Pleternicu kod Požege. Tamo je završio osnovnu i srednju školu, a u Franjevački red stupio je 1986. na Humcu, u Provinciji hercegovačkih franjevaca. Studirao je teologiju u Sarajevu, Canterburyju i Londonu, gdje je i diplomirao 1992. godine. Iz Londona je otišao u Hrvatsku franjevačku kustodiju Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu.
Za svećenika je zaređen 1993. godine u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, gdje je započeo pastoralno djelovati kao župni pomoćnik. Uz rad na župi stekao je na Sveučilištu St. John’s u New Yorku i zvanje magistra teologije. Posljednjih godina obnašao je dužnost kustosa Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji za Ameriku i Kanadu a u travnju ove godine na redovnom kapitulu u samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru izabran je za provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.Iako je uglavnom živio u inozemstvu, fra Jozo je navraćao u Pleternicu a predvodio je i Devetnicu Gospi od Suza 2009. i 2015.godine. Za počasnog građanina Pleternice proglašen je 2017.godine.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano