Search
Close this search box.

NA KAPTOLAČKOJ GRADINI PRONAĐEN NOVČIĆ S LIKOM ALEKSANDRA VELIKOG Arheološka senzacija u europskim razmjerima!

Ponovno prava kulturna senzacija na jednom od najvažnijih europskih lokaliteta starijeg željeznog doba – onog u srcu Papuka, na kaptolačkoj Gradini. Nakon najsjevernijeg nalaza grčkih kaciga u Europi, arheolozi su upravo pronašli pravi raritet – grčki srebrni novac s likom Aleksandra Velikog kojim su trgovale onodobne kneževske ratničke elite..

Ova srebrna drahma koju s jedne strane krasi lik Aleksandra Velikog, a s druge na prijestolju gordi Zeus s orlom, arheološka je senzacija u europskim razmjerima. Iskovan nadomak drevnog Efeza u Maloj Aziji, baca novo svjetlo na život ratničke elite Halštatske kulture. Baš ona krojila je kartu Europe stoljećima prije Krista.
– To sasvim sigurno ukazuje da nakon nalaza grčkih kaciga, a ovdje ih imamo najsjevernije u svijetu koje datiramo u 6. stoljeće prije Krista. Cijelih 300 godina prije ovdje život traje i Kaptol je i dalje najvažnije europsko raskrižje u komunikaciji između Egeje, Srednje Europe i sjevera, Baltika, naglašava prof.dr.sc. Hrvoje Potrebica, voditelj arheoloških istraživanja lokaliteta Kaptol-Gradac.

Upravo ovdje na vjetrovitim vrhovima Papuka trgovalo se skupocjenim grafitom. Ova fina ritualna keramika iz jedinog dvojnog kneževskog groba u svijetu, naravno s kaptolačke nekropole – o tome zorno svjedoči.

– Kad kažem fine, znači da je bila napravljena jako dobro, od dobro pročišćene gline fenomenalno ukrašene. Pronašli smo i utege koji su služili za tkalački stan, naglasila je doc.dr.sc. Janja Mavrović Mokos, Odsjek arheologije Filozofskog fakulteta, Zagreb.
U stijenkama ulomaka keramičkih posuda, baš poput ovih – skriva se prava riznica podataka o svakodnevici i prehrambenim navikama naših drevnih predaka. A bile su to kaže struka – prave gozbe.

– Ono što je nama svakako sreća da možemo razlikovati primjerice vrste mesa koje su jeli, jesu li pili mlijeko ili nešto drugo iz ovih posuda, naglašava Luka Bruketa, Odsjek arheologije Filozofskog fakulteta, Zagreb.
Željezne i brončane sjekire, ali i ova raritetna “mahaira”, zakrivljeni keltski mač, pronađeni u grobovima ratničkih kaptolačkih knezova u samom su vrhu europskih nalaza starijeg željeznog doba. Naravno, najbolji su dokaz snažnih trgovačkih i društvenih veza na golemom prostoru od Mediterana, preko Podunavlja do Alpa.

Tekst i foto: hrt.hr

 

Vezano
Vezano