Search
Close this search box.

POGLED U 2023. GODINU Dalibor Bardač, načelnik Općine Čaglin – „Nastavljamo s asfaltiranjem cesta po naseljima i realizacijom četiri projekta vezana uz Sovsko jezero”

Prošlom godinom, kaže načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač, zadovoljan je jer je većina planiranih poslova obavljena no, ponešto je i ‘zapinjalo’.
– Problema ima s uređenjem našeg trga u središtu mjesta. Imali s,mo u 2022. čak osiguranih dio sredstava u proračunu, planirali smo možda i započeti radove….nažalost, nismo uspjeli pripremiti potrebnu dokumentaciju. Problem su bili imovinsko-pravni odnosi s Hrvatskim cestama koje su vlasnici dijela zemljišta ispred trgovine i groblja. Njima to, zapravo, ne treba ali sad moramo vidjeti kako to pravno riješiti – kazao je načelnik Bardač.
Ono što su uspjeli napraviti, dodao je, i zbog čeg su posebno zadovoljni, to je zamjena javne rasvijete u osam naselja gdje ona postoji novim LED žaruljama. Riječ je o investiciji od 1,3 milijuna kuna od čega su 200 000 kuna dobili od Ministarstva regionalnog razvoja.
U tekućoj godini, ispričao je dalje D.Bardač, nastavit će se s poslovima započetim u 2022.godini.
– Tu prije svega mislim na uređenje cesta po naseljima gdje još nema asfalta. Prošle godine smo asfaltirali jednu ulicu u Zdenkovcu i jednu u Vlatkovcu ukupne dužine oko 500 metara. Vrijednost investicije je oko 500 000 kuna. Pred kraj godine smo započeli i sad to nastavljamo, radove u Dobrogošću. Prva faza je duga oko 700 metara. Isto tako, u planu su i jedna ulica u Ljeskovici i dvije u Ruševu. Bez asfalta su još, osim ovog u Dobrogošću, Veliki Bilač i Sibokovac. Tu dijelom ceste pripadaju ŽUC-u pa ćemo pokušati zajedno s njim riješiti pitanje asfaltiranja – rekao je D.Bardač.
U 2023.godini u Općini Čaglin se nadaju konačnom rješenju pitanja zakupa poljoprivrednog zemljišta te nastavku realizacije nekoliko projekata vezanih uz Sovsko jezero.
– Nama je i jedno i drugo jako važno jer razvoj općine vidimo u poljoprivredi i ruralnom turizmu. Na našem području je trenutno ‘pod ugovorom’ oko 1200 hektara zemlje i ljudima koji se bave poljoprivredom je jako stalo da se pitanje te zemlje što prije riješi. Zakup na kratki rok im ne odgovara, osobito onima koji žele imati trajne nasade. Što se tiče Sovskog jezera, tu vidimo naš turistički potencijal i trenutno su u realizaciji tri projekta. Četvrti još pripremamo. Prvi projekt se odnosi na uređenje mjesnog doma u samom naselju u inrterpretacijski prihvatni centar, drugi dio je uređenje okoliša oko Sovskog jezera i dječjeg igrališta a treći dio je projekt promatračnice s jedne i druge strane jezera gdje je u budućnosti planiran i zip line preko jezera.. Četvrti projekt, a to je i glavni dio vezan uz jezero, je kamp i kamp odmorište sa slavonskim ili graničarskim čardacima. Tu sad rješavamo imovinsko pravne odnose a a to je vezano uz ministarstvo državne imovine.Za prva tri projekta postoji potrebna dokumentacija, za uređenje doma čak i građevinska dozvola. Prema ‘grubim’ prvim procjenama, za sva četiri projekta trebat će oko 40 milijuna kuna, od čega oko 25 na ovaj četvrti. Sad čekamo objavu natječaja na koje bi se mogli prijaviti jer sredstvima našeg proračuna to ne bi mogli – pojasnio je načelnik Bardač.
Još jedan od čaglinskih prioriteta jest i izgradnja vatrogasnog doma. – To nam je neophodno jer, Čaglin je vatrogasni centar a nemamo spremište za vatrogasna vozila i opremu. Uskoro očekujemo građevinsku dozvolu za taj objekt a onda ćemo tražiti izvore financiranja. Predviđa se da bi nam trebalo milijun eura ali, mislim da će biti više jer cijene neprestano rastu.Osim ovih projekata o kojima sam govorio, planiramo i neke manje, npr.mrtvačnicu u Ljeskovici, iako ti projekti, naizgled mali, za to stanovništvo znače puno – kazao je na kraju načelnik Bardač.
Podsjetio je također kako će Općina i u ovoj godini sufinancirati studente, srednjoškolce, pomagat će i osnovcima a vrtić će za sve biti besplatan.
– Osigurali smo i u ovoj godini sredstva za pomoć mladim obiteljima kako bi si kupili nekretninu za stanovanje. Prošle godine su dvije obitelji dobile po 20 000 kuna a razmišljamo da taj iznos i povećamo. Jer, ako se mlada obitelj odluči kupiti ovdje nekretninu, računamo da će tu i ostati živjeti – zaključio je načelnik.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano