Search
Close this search box.

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA Provode međunarodni projekt s partnerima iz Slovenije, Norveške i Sjeverne Makedonije

Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi provodi međunarodni projekt “Odčepljivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu kulturnu i ekološku održivost” (Uncorking rural heritage: indigenous production of fermented beverages for local cultural and environmental sustainability) zajedno s partnerima Sveučilištem u Novoj Gorici, Norveškim institutom za istraživanje bioekonomije, JU Lokalna razvojna agencija Požega, Hardanger Cider Association i Vinarijom Tikveš ( Sjeverna Makedonija). Danas su na fakultetu gostovali partneri iz Slovenije i Norveške.


Projekt “Odčepljivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu kulturnu i ekološku održivost” započeo je prije dvije godine, cilj mu je poticanje razvoja ruralnih područja poboljšanjem zajedničkog istraživačkog kapaciteta i širenja znanja primijenjenog na „terroir” pristup za proizvodnju vina i jabukovače u Sloveniji, Norveškoj, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj a financiraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška kroz EEA i Norway Grants Fund for Regional Cooperation.


– Danas imamo priliku prisustvovati s našim partnerima iz Slovenije, Norveške i Sjeverne Makedonije međunarodnom projektu koji je započeo prije dvije godine u vrijeme COVID-a i sad napokon izlaze rezultati projekta koji su vezani za poveznicu vina, kulturne baštine, tradicije i onoga čime se naš fakultet bavi a to je turizam i ruralni razvoj. Kroz projekt smo stvorili jedan klaster, mrežu stručnjaka koji će svaki u svojim regijama identificirati ono što je ključno da privlači turiste. U norveškom slučaju to je jabukovača,cider, a u slučaju Slovenije, Makedonije i Hrvatske to je vino koje se, onda, savršeno uklapa u prepoznatljivost turističke destinacije, tako da ćemo u projektu osim analiza vina koje su rađene, izdati knjigu o autohtonim sortama, imat ćemo studijska putovanja profesora i studenata, kako bi u konačnici stvorili konkurentnije turističke destinacije. To je smisao cjelokupnog projekta – rekao je prije početka skupa privremeni prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja doc.dr.sc. Berislav Andrlić.


Projekt “Odčepljivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu kulturnu i ekološku održivost” trajat će do siječnja iduće godine kada će se održati završna konferencija i objaviti konačni rezultati.


– Naš dio unutar projekta je definiranje stilova graševine Slavonije, obzirom da Slavonija ima deset vinogorja, izuzetno je heterogena. Znamo da je Kutjevačko vinogorje bilo perjanica vinogradarstva i vinarstva kako Hrvatske tako i bivše države, i dolaskom privatnih malih vinara, svatko je išao u svom smjeru, definirao je nekakve stilove. Cilj je standardizirati, odnosno definirati više stilova kako bi postigli nekakav standard i išli u istom smjeru. Na ovaj način imamo jako puno različitih stilova koji su uvjetovani i tehnologijom u podrumu i različitim uzgojem u vinogradu, vrlo je teško nastupiti zajedno na tržištu. Cilj ovog projekta je vidjeti koje su karakteristike graševine, koje su njene specifičnosti unutar Slavonije a i u odnosu na graševine iz cijelog svijeta – istakao je pročelnik Poljoprivrednog odjela dr. sc. Josip Mesić.

Tekst i foto: V.Milković

Vezano
Vezano