Search
Close this search box.

LOVAČKO DRUŠTVO „SOKOL” BUČJE Obilježena 100. godišnjica – zaslužnima uručena priznanja

Lovačko društvo »Sokol« Bučje obilježilo je jučer stogodišnjicu djelovanja. Svečano obilježavanje započelo je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Bučju koje je predvodio upravitelj župe Dragoslav Kozić.
Čestitajući visoku obljetnicu kazao je da je potrebno »slaviti s ponosom ono što se postiglo u prošlosti i dobro iz svoje povijesti u suradnji s Bogom prenijeti u budućnost da svi koji se budu priključivali lovačkomu društvu osjete da se priključuju plemenitomu djelu. Neka dobrostivi Bog blagoslovi daljnja nastojanja koja ćete činiti kao Društvo na području Požeško – slavonske županije i Republike Hrvatske«, poručio je u propovijedi vlč. Kozić.
Svečanost se nastavila u dvorani Provansa u Zagrađu sjednicom koju je otvorio predsjednik Društva Ivica Srdarević. Podsjetio je prisutne na bogatu povijest djelovanja lovstva koja seže iz vremena neposredno nakon Prvoga svjetskog rata.
»Posljednjih godina Sokol broji do 45 članova od kojih je značaj dio mladih lovaca. Gospodarimo županijskim lovištem, a lovna površina proteže se na 6 700 hektara. Optimalno je brojno stanje zastupljenih vrsta kao što su divlja svinja, srna, zec, fazan, trčka, divlja patka, prepelica i druge. Ovih su godina visoko vrijedni trofeji stečeni u našemu lovištu. Pored uzgoja i zaštite divljači dio lovaca se bavi kinologijom i lovnim streljaštvom«, istakao je predsjednik Srdarević, dodavši da su na lovačku kuću ugrađeni solarni paneli za proizvodnju električne energije i u planu je uređenje smještaja za gostujuće lovce.
Podršku i lijepe želje izrekli su iz Grada Pleternice i Požeško – slavonske županije.
»Sto godina u povijesti čovjeka je nešto nezamislivo, a kamoli u povijesti udruge. Želim vam puno sreće u daljnjem radu i da novi naraštaji prepoznaju ovu tradiciju i nastave novim snagama«, kazala je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.
»Ustrajte i dalje, dajte mladima šansu, učlanite ih u društvo«, poručio je zamjenik županice Ferdinand Troha.
Vrijednost LD »Sokol« Bučje i postignuća njegovih članova prepoznati su i na razini lokalnoga i nacionalnoga saveza.
»Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim uime predsjednika Hrvatskoga lovačkog saveza Ivice Budora. Čestitam vama koji sada vodite ovo društvo kao i vašim prethodnicima. Nadam se da ćete i ubuduće nastaviti ovakvim radom i da ćete još dosta obljetnica proslaviti«, obratio se predsjednik Lovačkoga saveza Požeško – slavonske županije Branko Bertelović, uručivši stoljetnome Sokolu Zlatnu plaketu i Grb Hrvatskoga lovačkog saveza.
Predsjednik Branko Bertelović zatim je odao priznanja zaslužnima. 

Odličje prvoga reda Mihovilu Srdareviću, odličje drugoga reda Stjepanu Prši, Ivici Srdareviću, Ivici Hilčešenu i Zlatko Ećimoviću, dok je odličje trećega reda pripalo Josipu Srdareviću, Mati Buriću, Stjepanu Turčinu, Đuri Uremoviću, Ivici Buriću, Valentinu Brkiću, Stjepanu Milkoviću, Dragi Uremoviću i Željku Milkoviću.
Uživalo se tijekom večere u juhi od fazana, gulašu od divljači uz palentu, svinjetinu i kolače. Za atmosferu dostojnu ovoga velikog jubileja pobrinuli su se iz požeškoga TS »Zlatna dolina«.
TEKST I FOTO: Krešimir Putrić

 

 

Vezano
Vezano