Search
Close this search box.

NE ZABORAVIMO GA Obljetnica je smrti Ivana Jakovine novinara, planinara, publiciste…i dobitnika nagrade za životno djelo Grada Požege!


Obljetnica je smrti Ivana Jakovine, učitelja, knjižničara, novinara, planinara i publiciste. Rođen je u Lukavcu (BiH) 1934. a u14. rujna 2011.godine.mro je u Požegi 

Ivan Jakovina je rođen u obrtničkoj obitelji, od majke Slavonke i oca iz Hrvatskog zagorja. Školovao se u Slavonskome Brodu (1941. – 1953.). Kao učitelj službuje u selima Požeštine (Jeminovac, Ivandol, Zakorenje) do 1962. godine, zatim odlazi na dužnost direktora Narodne knjižnice i čitaonice u Požegi, a 1965. postavljen je za direktora, glavnog i odgovornog urednika, novinara i tehničkog urednika Požeškoga lista.
Kao sudionik političkih previranja, poznatijim pod nazivom Hrvatsko proljeće, isključen je iz Saveza komunista i smijenjen s rukovodnih dužnosti. Nastavlja raditi kao tehnički urednik i novinar, do umirovljenja 1993. godine. Surađivao je s Jednotom iz Daruvara, zagrebačkim Večenjim listom, Našim planinama i Hrvatskim planinarom, te drugim listovima i časopisima. Bio je urednik Biblioteke Papuk, autor knjige Fino i naopako Šijačijom, a pjesme je pisao za dušu i prijatelje.
Potaknuo je i ostvario mnoge kulturološke projekte i manifestacije (časopisi, izložbe, promocije, tribine, spomen-obilježja…) Angažirano je pisao o temama vezanim uz zaštitu prirode, posebice zaštiti gorskoga potoka Dubočanke, protiv odlaganja nuklearnog otpada na Papuku, prestanku iskorištavanja kamena na padinama Lapjaka u Velikoj itd. Bio je aktivan član nekolicine udruga i društava, te pripadnik Požeške građanske straže.
Uz priznanje za profesionalni rad, dobio je i najviša vatrogasna, športska i planinarska odlikovanja, kao i titulu Veliki Grgur. Godine 2004. dobio je od grada Požege nagradu za životno djelo.
Kolege novinari i planinari sjećaju ga se s velikim poštovanjem.
Počivao u miru.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano
Događaji
Zadnje objave
Fotogalerija
Povodom Dana županije uz spomenik hrvatskim braniteljima položeni vijenci
Besplatna kontrola tlaka i šećera u krvi
 Svetkovina Uskrsnuća Gospodnjega u požeškoj Katedrali
Blagoslov hrane u Pleternici
Uskrsni sajam i podjela posnog obroka u Požegi