NE ZABORAVIMO GA Obljetnica je smrti Ivana Jakovine novinara, planinara, publiciste…i dobitnika nagrade za životno djelo Grada Požege!


Obljetnica je smrti Ivana Jakovine, učitelja, knjižničara, novinara, planinara i publiciste. Rođen je u Lukavcu (BiH) 1934. a u14. rujna 2011.godine.mro je u Požegi 

Ivan Jakovina je rođen u obrtničkoj obitelji, od majke Slavonke i oca iz Hrvatskog zagorja. Školovao se u Slavonskome Brodu (1941. – 1953.). Kao učitelj službuje u selima Požeštine (Jeminovac, Ivandol, Zakorenje) do 1962. godine, zatim odlazi na dužnost direktora Narodne knjižnice i čitaonice u Požegi, a 1965. postavljen je za direktora, glavnog i odgovornog urednika, novinara i tehničkog urednika Požeškoga lista.
Kao sudionik političkih previranja, poznatijim pod nazivom Hrvatsko proljeće, isključen je iz Saveza komunista i smijenjen s rukovodnih dužnosti. Nastavlja raditi kao tehnički urednik i novinar, do umirovljenja 1993. godine. Surađivao je s Jednotom iz Daruvara, zagrebačkim Večenjim listom, Našim planinama i Hrvatskim planinarom, te drugim listovima i časopisima. Bio je urednik Biblioteke Papuk, autor knjige Fino i naopako Šijačijom, a pjesme je pisao za dušu i prijatelje.
Potaknuo je i ostvario mnoge kulturološke projekte i manifestacije (časopisi, izložbe, promocije, tribine, spomen-obilježja…) Angažirano je pisao o temama vezanim uz zaštitu prirode, posebice zaštiti gorskoga potoka Dubočanke, protiv odlaganja nuklearnog otpada na Papuku, prestanku iskorištavanja kamena na padinama Lapjaka u Velikoj itd. Bio je aktivan član nekolicine udruga i društava, te pripadnik Požeške građanske straže.
Uz priznanje za profesionalni rad, dobio je i najviša vatrogasna, športska i planinarska odlikovanja, kao i titulu Veliki Grgur. Godine 2004. dobio je od grada Požege nagradu za životno djelo.
Kolege novinari i planinari sjećaju ga se s velikim poštovanjem.
Počivao u miru.

Pripremila: V.Milković

Vezano
Vezano