Search
Close this search box.

OŠ FRA KAJE ADŽIĆA PLETERNICA Učenici i nastavnici tjedan dana boravili u Turskoj u sklopu Erasmus+ projekta „Butterfly effect to Maths with STEM.“

Nekolicina učenika i nastavnika OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica boravili su tjedan dana u Turskoj – o čemu se radi, objasnili su na školskoj internetskoj stranici:


Od 13.veljače do 19.veljače ove godine, pet učenika i učenica (K. Šolčić, R. Jozić, V. Barić, L. Haliž i S. Šolčić), u pratnji tri profesorice (B. Bošnjak, A. Adžić, A. Radeljić) naše škole sudjelovale su u 2. mobilnosti u grad Izmir u sklopu Erasmus+ projekta „Butterfly effect to Maths with STEM.“ Projekt ima za cilj promociju matematike i STEM područja u nastavi te razmjenu iskustava među partnerima projekta (Turska, Litva, Portugal, Rumunjska, Latvija i Hrvatska).
Putovanje je započelo, za neke prvim letom zrakoplovom u životu, iz zračne luke Nikola Tesla u Beogradu, preko najprometnije zračne luke na svijetu u Istanbulu do konačnog odredišta u gradu Izmiru.


Domaćin nam je bila srednja obrtnička škola Mesleki Teknik Anadolu Lisesi u Izmiru. Prvi dan domaćini su nas proveli školom, priredili kulturno-umjetnički program gdje je najzanimljiviji bio tradicionalni ples kojeg su izveli dječaci, i duhovni ples derviša. Poslijepodneva nakon odrađenih radionica u dinamičkim programima Geogebra i Desmos, provodili smo upoznavajući grad Izmir i njegovu okolicu.


Izmir je grad od oko 4.5 milijuna stanovnika, treći po veličini u Turskoj iza Istanbula i Ankare, izuzetno gusto naseljen i sastavljen od 11 distrikta, čemu smo i svjedočili. Industrijsko je i lučko središte Turske. Novi dio grada podsjeća na svjetske metropole s novoizgrađenim poslovnim zgradama i neboderima koji svoju čar posebice odaju noćnim osvjetljenjem. Posjetili smo trg Konak na kojem se nalazi spomenik kula sa satom iz 1901. godine i Gradska kuća. U blizini se nalazi i poznata tržnica Kemeralti Bazaar na kojoj smo obavili kupovinu od životopisnih suvenira do mirisnih začina. Posjetili smo i Asansor- kulu s liftom koju je izgradio 1907.godine bogati židovski trgovac Levi kao poklon stanovnicima tog dijela grada. Vozlili smo se i uspinjačom Balcova duljine 316 metara, gdje se s vrha pruža prekrasan pogled na grad Izmir.


Jedan od posebnijih izleta bio je posjet rimskom gradu Efezu koji je smješten 55 km od Izmira i kući Djevice Marije. Iskapanja su otkrila velike spomenike iz vremena Rimskog Carstva, uključujući Celsiusovu knjižnicu, Veliko kazalište, te malo ostataka slavnog Artemidinog hrama, jednog od „Sedam svjetskih čuda” koji je privlačio hodočasnike iz cijelog Sredozemlja. Kameni ostatci izgledaju impresivno te su nas ostavili zadivljene.


Maleni hram, koji se danas smatra kućom Djevice Marije,  sagrađen je na ostacima kuće koju su otkopali francuski redovnici lazaristi iz Izmira 1881. godine. Građen je prema opisu bl. Anne Catherine Emmerich, poznate stigmatičarke, redovnice augustinke koja je umrla 1824. i nikad nije bila u ovim krajevima, nego ih je opisivala prema svojim viđenjima. Iako svetište nikada nije dobilo status službenog marijanskog svetišta, mnogi ga posjećuju zbog snažne duhovnosti kojom to mjesto odiše. Više puta ga je posjetio papa Ivan XXIII. dok je bio papinski nuncij u Turskoj, a onamo su hodočastili i papa Pavao VI. (1967.) i papa Ivan Pavao II. (1979.). Papa Benedikt XVI.
Posjetili smo i antički grad Teos koji je bio jedan od dvanaest gradova koji su činili Jonsku ligu. Grad se nalazio na niskoj brežuljkastoj prevlaci . Njegove ruševine nalaze se južno od modernog grada Sığacık u četvrti Seferihisar u provinciji Izmir.


Turska gastronomija je bila posebno iskustvo, pregršt začina prije svega ljutih na koje nismo baš i navikli te raznih mirodija, bili su iznenađenje za naše okusne pupoljke. Neizostavno slatko na kraju svakog obroka (baklave, tulumbe, rahat lokum…) uz tradicionalni crni čaj.
Opčarani viđenim i isprobanim, vratili smo se s dojmovima i suvenirima kući.
Sad razumijemo zašto je francuski književnik Victor Hugo rekao: „Izmir je nalik princezi s najljepšim šeširom“.


Izvor: Brankica Bošnjak, 
Oš fra Kaje Adžića

Vezano
Vezano